Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksander Motturi.

Hallå, Clandestino!

Aleksander Motturi, konstnärlig ledare för Clandestinofestivalen som flyttar in på Stora teatern i sommar.

Varför flyttar ni?

- Man kan se det på flera olika sätt, men jag tycker att Clandestinofestivalen och dess musik hör hemma på en plats där den är tillgänglig för alla göteborgare. Storan ligger ju mitt i stan och det gör det lättare för folk att upptäcka något nytt.

Ni har varit på Röda sten tidigare, hur kommer miljöbytet att påverka festivalen?

- Förmodligen inte så mycket. Vi kommer att använda flera scener på Storan också så att det blir en variation.

Hur många scener då?

- Vi arbetar inte riktigt som de stora festivalerna när det gäller scener, men det finns flera utrymmen för både sittande och stående publik. Utomhus ska det också bli som ett häng med olika aktiviteter. Vi har ambitionen att bygga upp en lika schyst miljö som vi hade på Röda sten.

Vilka artister är du mest glad åt i programmet?

- Jag är alltid glad över alla, men vi har ju Mulatu Astatke högst upp på listan. Han är ju en legend inom etio-jazz, många känner nog till och har hört hans musik utan att veta vad han heter. Sedan är det jättekul att vi får hit Khaira Arby från Mali. I Mali finns jättemånga artister som syns överallt, men också många uppkommande och vi tycker att det är roligt att lyfta fram dem. Clandestino har alltid sysslat med alternativ musik och vrider det ett steg till jämfört med andra som säger sig syssla med det alternativa.

Hur gör ni för att hitta de alternativa artisterna?

- Vi har faktiskt så gott rykte i världen bland den typen av artister att de hittar oss. Vi behöver inte leta så mycket som i början utan får oerhört mycket förfrågningar och därför handlar det mycket om en urvalsprocess nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.