Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Håkans skötsamma fans

Nära 70 000 människor på Ullevi gav polisen - lugn och ro. - Man får ge en eloge till Håkan och hans fans, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

I samband med stora evenemang har polisen oftast en större kommendering på plats. Inför Håkanspelningen på Ullevi i lördags bedömdes hotbilden som låg men polisen valde ändå att organisera sig för en så kallad särskild händelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- När så mycket människor samlas på ett ställe behövs en polisiär beredskap ifall det skulle inträffa en olycka eller om det skulle uppstå trängsel. Vi måste vara beredda ifall det måste evakueras, säger Erik Nord, operativ chef för polismyndigheten i Västra Götaland.

När konserten var över kunde polisen konstatera att det varit ovanligt lite ingripanden. Sammanlagt omhändertogs tre personer för fylleri och en person avlägsnades från arenan efter att ha stört ordningen.

- Det är jämförelsevis lågt. Det var rätt många som var rejält på trycket men när ingen blir aggressiv får det passera, säger Erik Nord.

Enligt polisen är blandade åldrar i publiken en framgångsfaktor vid större evenemang.

- Det styrker oss i uppfattningen att stora folksamlingar inte är farliga i sig. Publiken kan styra upp sig själva om förutsättningarna är de rätta, säger Erik Nord.

Normalt brukar liknande evenemang som det i lördags resultera i åtminstone 10 till 20 omhändertaganden för fylleri enligt polisen. Att det bara blev tre på Håkanspelningen är lite av en skräll eftersom publiken var rekordstor. Dessutom hölls en stor förfest utanför arenan under dagen.

- Det borde ha varit betydligt fler ingripanden eftersom det var så mycket människor på stan, säger Erik Nord.

Men det finns fler exempel än Håkanspelningen där väldigt många människor samlats på Ullevi utan några större problem. Under Bruce Springsteens två konserter förra året gjordes tolv omhändertagande för fylleri och nio gripanden enligt polislagen. På Madonnas spelning omhändertogs två fyllerister och fyra ingripanden mot störande personer och när Gyllene Tider spelade blev polisens facit ungefär detsamma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.