Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/62

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här strömmar kändisarna till Konserthuset

Varje år delas Polarpriset ut till personer som stått för betydande insatser för musiken. Årets vinnare är Sting och jazzsaxofonisten Wayne Shorter och mängder av kändisar samlades för att fira.

På torsdagen delades Polarprisgalan 2017 ut, och timmar innan prisceremonin startade var det kändistätt på den blå mattan utanför Konserthuset i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polarpriset har sedan 1992 delats ut årligen till personer som stått för betydande insatser inom musikbranschen, och brukar ibland beskrivas som musikindustrins Nobelpris. 

LÄS MER: Sting och Shorter tilldelas Polarpriset

Kort och gott ges priset  "för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken". 

Från Paul McCartney till Sting

Varje år delas två priser ut: Dels utses en vinnare i populärmusik och dels i den klassiska genren. Den första pristagaren var Paul McCartney i den förstnämnda kategorin, medan de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen) kammade hem det andra.

Årets vinnare av Polarpriset delas ut till popartisten Sting och jazzsaxofonisten Wayne Shorter.

Under prisceremonin i Konserthuset framförde den ditreste artisten José Feliciano en nyskriven hyllningslåt till Sting efter att ha presenterat pristagaren i ett tal. Det bjöds även på saxofonmusik signerad Fredrik Ljungkvist och Lennart Åberg samt framträdanden med bland andra The Tallest Man on Earth och Jennie Abrahamson.

- Den här gången kommer jag inte att improvisera, skämtade Shorter i sitt tacktal.

Tacksam och förvirrad

- Min tacksamhet för er nations bidrag till mänskligheten väcktes när jag var ung och såg Ingmar Bergmans filmer. Jag insåg med vilken frihet ert land öppnade sitt hjärta till världen.

Sting belyste de tidigare pristagarnas bidrag till musiken.

- Därför är jag tacksam och något förvirrad över att ha inkluderats i det sällskapet, sade han.

- Som barn handlade alla mina drömmar om musik. Jag drömde om att bli en låtskrivare, att jag skulle sjunga de låtarna över hela världen och att jag skulle kunna försörja mig på musiken. Men inte i min vildaste fantasi föreställde jag mig ett så distingerat sammanhang som detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.