Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här är höstens bästa skivor

För två veckor sedan släppte The War on Drugs sitt nya album A deeper understanding och i fredags kom The Nationals melankoliska Sleep well beast. Det är två starka, briljanta och djupt personliga album. Kan det vara så att höstens två bästa plattor redan har släppts? Ja, så kan det vara, men det betyder inte att de kommande månaderna blir en tröstlös ökenvandring. Tvärt om släpps en hel del album som absolut kan lätta upp hösten.

Redan nästa vecka är Foo Fighters tillbaka med ny musik. Av Dave Grohls galna benbrott på Ullevi för två år sedan märks inte ett dugg, tvärtom attackerar han stenhårt och bör efter singeln Run snarare döpas om till Dave Growl. På fredag kommer också sköna countryfunkgänget Texas Gentlemens debutalbum, ett ungt band med blicken i backspegeln som det surrades väldigt mycket om på South by Soutwest i Austin i våras. 

Störst i höst är väl annars släppet av Taylor Swifts nya album Reputation där hon i november, får man förmoda, fortsätter bråka med sina branschkollegor. Kan dock inte påstå att någon av Swifts Robyndoftande singlar har fått mig att ligga sömnlös i spänning över vad som komma skall. Men hon får gärna överraska mig.

I slutet av september återvänder Miley Cyrus med ny musik som uppges vara ett steg tillbaka upp på fast mark efter hennes skruvade utflykt med Her Dead Petz. Även Tove Lo har utlovat en uppföljare i höst till sin hyllade Lady wood från förra året

Om två veckor kommer The Killers första album på fem år, och det kan såklart landa lite var som helst. Å ena sidan får sångaren och frontfiguren Brandon Flowers äntligen samarbeta med Brian Eno, å andra sidan hotar The Killers att spricka då gitarristen Dave Keuning och basisten Mark Stoermer vägrar turnera med bandet.

Men ännu håller The Killers ihop, till skillnad från de störiga Gallagherbröderna som båda släpper ny musik i höst. I oktober solodebuterar Liam Gallagher med det låtmaterial han vädrade för publiken i samband med minnesgalan i Manchester, och månaden efter återvänder Noel Gallagher med sitt High Flying Birds. Det där blir en brödrakamp värd att följa. 

Bland de svenska artister som släpper nytt i höst tror och hoppas jag mycket på Makthaverskan, älskvärda Franska trion och såklart på Thåströms album Centralmassivet, inspelat hos Michael Ilbert i Hansastudion i Berlin och vars tunga, dansanta singel Körkarlen lovar gott. 

Rebecka Törnqvist samarbete med producenten Johan Lindström känns också spännande och låter överraskande avigt, med tydliga ekon av Tom Waits och Joe Henry. Tydligen möts de båda i "det tidiga 1900-talets konstmusik, bluesen och jazzen" och av det jag har hört är det en rätt passade beskrivning. 

Ja ni ser själva, med hjälp av höstens skivor kan vi nog hålla Bing Crosby stången åtminstone fram till Lucia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.