Göteborgsförening arrangerar Kalush Orchestras första spelning i Sverige

Ukrainska Kalush Orchestra vann i våras Eurovision song contest. Nu kommer bandet för första gången till Sverige – tack vare en göteborgsk förening. Men konserten blir inte i Göteborg.

ANNONS

Kalush Orchestra kommer till Sverige för sin allra första spelning i landet någonsin. I augusti ställer de sig på scen för att åter belysa krigets fortsatta framfart i Ukraina. I samband med konserten anordnas även en insamling för att kunna köpa medicinsk utrustning som sedan ska skickas till krigsdrabbade områden.

– Vi hade länge planerat att göra någon form av kulturevenemang för att öka medvetenheten om vad som händer i Ukraina, och för att samla ihop pengar genom donationer och så vidare. Vi kontaktade bandet samma kväll som de vann Eurovision och fick snabbt svar. De ville komma hit, säger Katja Blagodyr, som grundat och driver organisationen Help Ukraine in Gothenburg, Hug.

ANNONS

Det är genom Hug som Kalush Orchestra alltså nu kommer till Sverige för första gången. Organisationen är ideell och arrangerade även tidigare i somras en konstauktion i Kronhusbodarna. Pengarna gick då till att köpa en ambulans till ukrainska sjukhus.

Konserten blir av – men inte i Göteborg

I samtalen med bandet om vilken utrustning som behövdes för konserten insåg Hug, som sällan arrangerar just konserter, att de behövde hjälp med att anordna evenemanget. Tanken var först att boka bandet till West pride i Göteborg – men det gick inte.

– Det handlade om vilka datum bandet var tillgängliga. West pride skulle säkert ställt upp men vi hade inte hunnit få ihop pengarna tills dess.

Katja Blagodyr tilldelades sedan West prides hederpris och hon menar att det öppnade upp nya möjligheter.

– Det visade sig att vi kunde få hjälp av Stockholm pride. De hade ungefär den typen av scen och utrustning som gänget behövde, säger Katja Blagodyr.

Konserten kommer alltså att ske i Stockholm i stället, på stadens pridefestivals avslutningsfest 6 augusti. Även andra artister kommer att uppträda. 12 000 gäster i publiken ryms, och redan nu har omkring 10 000 biljetter sålts.

– Vi hoppas på en stor kärleksfest. Det är kul att de delar vårt musikaliska och kulturella arv med sina etniska sounds och traditionella element. De är också den första vinsten Ukraina haft på länge så det har ett stort symboliskt värde. Vi känner att vi behöver få det stödet och den kärleken, säger Katja Blagodyr.

ANNONS

Till konsertsommaren

LÄS MER:Konstauktion i Kronhuset till stöd för Ukraina – ska bekosta ambulans

LÄS MER:Göteborg mäter inte ljudnivån på konserter

LÄS MER:Ticketmaster tar 50 000 för en Bruce Springsteen-biljett

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS