Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Göteborgsbolaget Woah dad satsar internationellt

Håkan Hellström blir kollega med bland andra Ron Wood och Estelle.

Det göteborgska musikhuset Woah dad, som bland annat står bakom Håkan Hellström, Esther Vallee och Ola Salo expanderar för att bli en spelare på den internationella marknaden. 

Genom en affär där man köper in sig på en del av jätten Warner music groups artiststall värvar man nu bland andra R&B-stjärnan Estelle och kan därmed också räkna upphovsmännen och superstjärnorna Kanye West och John Legend som "sina".

Affären gör också att bland andra Stones-gitarristen Ron Wood, Ziggy Marley och brittiska popartisten Jamelia ingår i Woah dad-familjen.

Woah dad-grundaren Joel Borg är glad och stolt över satsningen.

Vad betyder det här för WD?

– Mycket. Det är ett viktigt steg på en större resa. Vi är ödmjuka, men det är ett bra läge nu för ett musikhus som vårt att satsa internationellt. Vår familj innehåller internationella artister, låtskrivare och producenter av otroligt hög verkshöjd. Dessutom innebär det att våra nya artister får draghjälp av en fantastisk katalog som löpande genererar intäkter som gör att Woah dad kan satsa ännu hårdare på att utveckla framtiden. 

Hur stor satsning är detta för er i kronor och ören räknat?

– Det är en väldigt stor satsning såklart. Men det är också ett otroligt kulturarv som smäller högre än kronor och ören som betyder mer.

Varför är läget det rätta just nu?

– Se på Apple, Amazon, Spotify etc. Distributionen och tekniken finns där och den är stark och på än starkare frammarsch inklusive Youtube Red och Facebook Music. Då är det väldigt bra läge att satsa på innehåll till dessa. 

– Plus vi ser också att den kraftiga tillväxt som Spotify haft i Norden ett par år sedan ser vi hända exakt nu i stora delar av världen. 

Er vision är att "göra musik tillgänglig för fler människor, på fler plattformar, på nya sätt." Hur kommer det att konkretiseras kopplat till den här satsningen?

– Vi ser hur konsumtionen av musik ständigt förändras, musiken har blivit en följeslagare och ett soundtrack till ens liv, på jobbet, på träning, vid datorn, i baren. Allt kommer fortsätta utvecklas men bra musik kommer alltid bestå bara att formatet eller kanaler förändras. 

– Det finns ett flertal spännande som skissar på nya produkter som likt Spotify kommer förändra sättet vi konsumerar musik. Vi har en skyldighet mot våra artister att jobba nära den världen och vara en aktiv del av nya spännande plattformar. Men samtidigt värna om våra låtskatter och fortsätta göra till exempel vinylskivor för att det är fett som fan.

Några särskilda namn du är särskild glad över att få in i stallet?

– Många, bara en sån sak som att vi representerar American Boy med Estelle och Kanye West, eller Ronnie Wood från Stones, Faces och Jeff Beck Group eller alla Svenska juveler i form av Broder Daniel, Stina Nordenstam, Bad Cash, Dungen, Caesars, Håkan osv osv. 

– Throwing Muses och Don Covay är andra personliga favoriter. Lyssna bara på Mercy, Mercy av Covay. Gåshud.

Hur ska ni rent praktiskt arbeta framöver, i den här nya rollen, med de nya förutsättningarna?

– I en digital ständigt uppkopplad värld kan man lika gärna sitta i Majorna som Santa Monica men självklart behöver vi ”staffa” upp organisationen och resa mer än tidigare. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.