Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heikki Kiviaho, Chips Kiesbye, Kent Norberg, Hans Gäfvert och Mikael Solén, mer kända som Sator, är ett band som föddes i Borlänge men rotat sig i Göteborg. På lördag firar de 30 år på Pustervik.

"Folk kommer tro att vi inspirerats av Billy Joel"

På lördag har Sator 30-årskalas på Pustervik. Vi bad frontfigurerna Kent Norberg och Chips Kiesbye berätta om några av sina låtar och hur de kom till.

Gamma gamma hey (1988)

– Det var här vi började hitta vår stil. Den låten beskriver rätt väl hur vi jobbar med massor av influenser: Alice Cooper, Kiss, Nancy Sinatra ... en salig blandning.
(Chips Kiesbye)
– Vi döpte stilen till Tamla Motörhead och titeln är en blinkning till Ramones. Låten är skriven i vår replokal vid Stigbergsliden.
(Kent Norberg)
 

Pigvalley beach (1988)

– Jag skrev grunden efter att ha sett Westworld och deras hit Sonic boom boy på MTV, sedan gjorde vi resten av låten tillsammans i bandet. (CK)
– (skratt) Förutom Micke (trummisen Michael Solén). Han blev snabbt befriad från att skriva låttexter, vilket vi på den här plattan gjorde i en park i Bryssel. Det var jobbigt minns jag. (KN)


World (1990)

– Vi hade lyssnat på REM:s It’s the end of the world as we know it där de räknar upp massa saker, ungefär som Bob Dylans Subterranean homesick blues, och kände att en sådan låt vill vi också göra. Sedan precis när vi hade spelat in låten men inte hunnit släppa den kommer Billy Joel av alla jävlar och får en fet radiohit med sin We didn’t start the fire. Oh nej, tänkte vi, folk kommer tro att Sator har influerats av Billy Joel, helvete också ... (KN)

– (skratt) Ja, de är rätt lika faktiskt. Eller de är väldigt lika får man nog säga. (CK)


I wanna go home (1992)

– Jag satt hemma och slöspelade en Wings-låt på gitarren, bytte ut några ackord, ändrade lite i melodin och plötsligt var det en helt egen låt. Bara sådär. Och det blev utan tvekan vår största hit. (KN)
– Det enda Kent fick fram var ”come on home ...” så jag tog mig an texten. Jag fick countryvibbar av låten och ville skriva om att köra lastbil. Men det gick inte, jag har inte ens körkort, så det fick handla om att åka på turné i stället. (CK)


Ring ring (1992)

– Vi blev tillfrågade om att medverka på en hyllningsplatta till Abba, och då vi hade spelat många Abba-låtar, bland annat SOS redan med Sator Codex, var det bara att köra! (KE)
– (skratt) Efteråt läste vi att Benny Andersson tyckte vår låt var bäst på hela hyllningsplattan. (CK)


We’re right you’re wrong (1992)

– Vi blev alltmer populära, spelställena blev större och vi ville låta allt tyngre. Grungen låg i luften och detta är nog vår mest ”hårdrockiga” låt. Dessutom är den kul att spela live eftersom det smäller och dånar rätt bra. (KN)


Escape from Pigvalley beach (2006)

– Hur gick det egentligen för strandkillen i Pigvalley beach? Hur mår han nästan 20 år senare? Vi kände att vi ville hälsa på honom igen. Och kanske blir det en tredje, avslutande del i framtiden. Return to Pigvalley beach, som Apornas planet. (CK)


Your up gets me down (2011)

– Vi ville gärna ha med en ny låt här för att visa att vi fortfarande håller på, och att vi faktiskt aldrig lade av. Sator gjorde bara ett uppehåll under några år. Och detta har blivit något av en livefavorit hos publiken. (CK)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.