Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem frågor till Daniel Romano

Daniel Romano lämnade Kanada för att spela in sin senaste skiva i Värmland. På tisdagskvällen gästar den hyllade singer/songwritern Pustervik.

Du har spelat i Göteborg tidigare. Några speciella minnen från din förra konsert?
– Självklart! Motorn i vår van vägrade att starta. När vi väl hade fått ur batteriet fick en av oss springa runt och försöka hitta ett nytt. Vi tvingades allihopa att vänta på en järnvägsstation till dess att butiken med bilbatterier öppnade. Men det var en kul kväll, trots allt.


Ditt senaste album Modern pressure skrevs och spelades in i Värmland. Varför då?
– Min kära vän Roya Sarvestani från Karlstad erbjöd mig att bo i hennes stuga i Värmland. Hon frågade vad jag ville göra där och jag berättade att jag precis hade köpt en bandspelare med åtta kanaler i Köpenhamn och att jag ville spela in en ny skiva. Hon bad mig att skriva ned allt jag behövde på en lapp, och fyra timmar senare hade hon fixat rubbet och gjort en karta där jag kunde hämta upp allting. Det var helt otroligt och jag är evigt tacksam för hennes gästfrihet. Jag bodde i Royas stuga i ett par månader och sedan dess har Värmland blivit väldigt speciellt för mig.


Det har kommit många talangfulla singer/songwriters från Kanada de senaste åren (du, Colter Wall, Whitney Rose, Tobias Jesso, Lindi Ortega, Basia Bulat, med flera). Vad tror du att det beror på?
– Det stämmer, men jag vet faktiskt inte vad det kan bero på. Jag antar att det finns duktiga artister överallt.


Dina tre senaste album (If I’ve only one time asking, Mosey, Modern pressure) låter alla väldigt olika. Hur kommer det sig?
– Det är inget som jag direkt har tänkt på. Jag gillar det jag gillar och gör det jag gör. En bra sång skriver sig själv, jag skulle aldrig ställa mig i vägen eller försöka styra hur den låter.


Vad lyssnar du på själv?
– Jag lyssnar på Wagner och The Incredible String Band. Bland de modernare artister som inspirerar mig finns Jennifer Castle, Steven Lambke (som just nu turnerar med Daniel Romano), Ian Daniel Kehoe, TV Freaks, Kacy & Clayton, Watain och Rihanna ... det är väldigt blandat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.