Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Eurovision Song Contest: 20 galnaste bidragen

Eurovision Song Contest 2017 är här och bredvid drömmar om blågula framgångar, skönsång och en underhållande tv-show finns även förhoppningar om att en och annan galenpanna ska inta scenen.

Vad händer när man ber 42 länder plocka ut lika många låtar och artister och sedan låter dem göra upp om vem som bäst kan locka till sig uppmärksamhet under ett fönster på max tre minuter? Du får Eurovision Song Contest, och du får med viss säkerhet en och annan galenskapare.

Genom åren har tävlingen blivit en pålitlig leverantör av artister och låtar som med hjälp av gimmicks och såväl avsiktliga som oavsiktliga krumbukter på scenen försöker locka till sig ”douze points” från de röstberättigade. Vi har sett och hört påhittade språk, monster som hämtade från ”Sagan om ringen”, ryska gummor och en kalkondocka.

”En stor del av charmen”

Göteborgsbaserade trion Mirjam Eliasson, Josefine Ekegren och Mikaela Holmgren älskar Eurovision Song Contest. I podcasten Eurovisionpodden tar de över den fallna manteln från SVT:s numera nedlagda långkörare ”Inför Eurovision Song Contest” och guidar lyssnarna till tävlingens alla bidrag.

Eurovisionpoddens medlemmar tycker inte att det finns någon risk att artister som har en tydlig gimmick eller galenskapar-koefficient stjäl fokus från tävlingen. De udda bidragen bidrar till tjusningen med tävlingen, menar de.

Eurovisionpodden gillar fransosen Sébastien Tellier. Här med Charlotte Perrelli 2008. Foto: TT

– Det är absolut en stor del av charmen med Eurovision, att det är så gränslöst och kreativt på ett väldigt udda sätt, säger Josefine Ekegren.

– Grejen med Eurovision är att man aldrig vet vad som ska dyka upp och ibland vinner till och med de knäppaste bidragen. Go big or go home gäller. Lordi är ett bra exempel på detta, eller ryska gummorna som kom tvåa. 

Mirjam Eliasson rabblar upp tre favoriter från årens lopp. Hon minns ”discobollen” Verka Serduchka från Ukraina, fransosen Sébastien Tellier som ”knappt visste vad Eurovision var när han skulle tävla” och Dracula-figuren Cezar från Rumänien.

– Han sjunger någon slags egentillverkad operafalsett. Oförglömlig.

”Joddel och rap”

Årets upplaga av tävlingen är förstås inget undantag från regeln. För den som gillar det udda gäller det att hålla utkik efter Montenegro, Kroatien och Rumänien. Eurovisionpoddarna beskriver rumänerna Ilinca & Alex Florea och bidraget ”Yodel it!” som en vattendelare.

Slavko Kaleziz från Montenegro tävlar i Eurovision Song Contest 2017. Foto: Thomas Hanses/Eurovision.tv

– Joddel och rap, behöver vi säga mer? Ett bidrag att hata eller älska, helt klart. Personkemin mellan artisterna verkar minst sagt frostig och vi hoppas att de har övat på koreografin sen deras senaste framträdande, säger Mirjam Eliasson.

– Slavko Kaleziz från Montenegro har en fläta ner till midjan, spexig dans och ett odödligt självförtroende. Vi är väldigt spända på hans uppträdande eftersom att musikvideon är ”to die for”.

I bildspelet ovan listar vi 20 av Eurovision Song Contests galnaste och mest uppseendeväckande bidrag. Minns – och häpna!

Se också: Fakta: Eurovision Song Contest 2017

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.