Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

"Ett grymt litet, stort rockband och deras hängivna publik"

Från Ullevi till Vasateatern, från 50 000 skrikande fans till knappt 900 inbjudna gäster. GP var på plats under Foo Fighters hemliga spelning i Stockholm.

Foo Fighters "hemliga" spelning brakade loss på anrika Vasateatern i centrala Stockholm under torsdagskvällen. Strax efter klockan nio klev frontmannen Dave Grohl och hans band in på scenen under kristallkronan och det guldmålade taket i den gamla lokalen byggd 1886. Teatern har varit stängd under några år men öppnade igen ifjol, i nyrenoverat skick, och används för shower, teater och konserter. Bland annat är Pete Doherty inbokad för en spelning senare i höst.

Foo Fighters, som normalt sett är ett arenaband och spelade på Ullevi i juni 2015, gav nu en exklusiv konsert för 900 specialinbjudna gäster. På gästlistan fanns bland andra artistkollegor som Dregen (Backyard Babies, Hellacopters), Ralf Gyllenhammar (Mustasch) och hela det Lisebergs-aktuella The Hives. 

LÄS MER: Här återförenas Foo Fighters-sångaren med den svenska läkaren

Men också en del "riktiga" Foo Fighters-fans som var på plats i god tid innan spelningen skulle börja. Foo Fighters hade i samarbete med Spotify hittat de svenska fans som lyssnat mest på bandet för att de få biljetterna skulle hitta rätt.

"Härligt att vara tillbaka i Sverige!"

Allt för att fira albumet Concrete and gold som släpps på fredagen och belönas med fyra fyrar i GP. Och förstås också för att göra pr-arbetet både roligare och mer högljutt.

"Härligt att vara tillbaka i Sverige! Vad kan passa bättre än att börja med låten vi inte kunde avsluta senast", sade en storleende Dave Grohl och så kickade Foo Fighters igång med Monkey wrench - publikfavoriten som avbröts när Grohl trillade av Ullevi scen och knäckte benet.

LÄS MER: Foo Fighters glömmer aldrig Ullevi

Men nu behövde inte Dave Grohl oroa sig för att falla ned från scenen. På Vasateatern var det inte ens en meter från scenen ner till parkettgolvet.

Ett grymt litet, stort rockband och deras hängivna publik

"Det här är som att spela i ert vardagsrum", konstaterade en peppad Grohl när han halvvägs in i spelningen presenterade resten av bandet. Innan dess hade han klivit rakt ut i salongen och tog sig längst brak där han fortsatte jobba med gitarren innan han knödde sig tillbaka upp till mikrofonen igen.

LÄS MER: Här är höstens bästa skivor

Och konserten bara fortsatte och fortsatte med låtar från bandets hela karriär. Efter en timme var det galet varmt i den lilla lokalen och vakterna längst fram försedde publiken med vatten. Men då hade både bandet och fansen bara värmt upp.

Till sist plockade Foo Fighters upp kompisen och kollegan Pelle Almqvist från The Hives på scenen och tillsammans avslutade man kvällen med AC/DC:s Let there be rock.

Det blev en lång, fin kväll. Och efter ett tag glömde man bort arenor och guldplattor. Det var bara ett grymt litet, stort rockband och deras hängivna publik.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.