Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malena Ernman.

Ernman sjunger sjukt vackra sånger

Malena Ernman är i Göteborg för att sjunga musik av en kompositör i mental obalans.

Mezzosopranen Malena Ernman som 2009 sjöng La Voix i Melodifestivalen gästar nu Göteborgs symfoniker. Hon ska sjunga Berlioz sångcykel Sommarnätter, en titel som i dagsläget inte känns helt i tiden.

- Men det är nu vi behöver det. Det kommer att komma mer snö, så jag tycker definitivt att man kan sjunga om vår och sommar. Det är dit vi längtar när julen är över och alla jädra paket är uppe och borta. Men texten handlar inte om årstid utan om kärlek och det kan man ju sjunga när som helst, säger Malena Ernman.

Hur vill du beskriva verket?

- Det är skrivet av en mentalt störd kompositör. Berlioz var oerhört mycket före sin tid. Det är väldigt modernt, inte atonalt, utan sångbart och vackert. Men det är en sjuk människa med en massa saker i huvudet som han får ut i noter.

Hur märker man det i musiken?

- En sjuk människa kan också vara genial. Han är ju det. Man kan märka det på att sångerna är väldigt olika sinsemellan och väldigt spännande att sjunga. Det känns nästan som om det är en ny kompositör i varje sång.

Hur är de att sjunga i förhållande till La Voix?

- Jag slipper sjunga i mikrofon. Jag sjunger i princip bara i mikrofon när jag sjunger den sången. Det här är lite mer krävande. Man får sjunga högt och starkt, följa musiken och en dirigent som är fantastisk. Man musicerar samtidigt med sjuttio andra musiker, är en i ensemblen och varenda andning och ton är repeterad med orkestern. Det är klassisk musik när det är som bäst.

Hur förbereder du dig?

- Jag kommer att gå och shoppa. Det är ju rea, så jag ska försöka hitta mig ett par billiga jeans. Jag är småbarnsmamma så du förstår hur mycket tid jag har att ta igen. Och så ska jag försöka sova så mycket som möjligt och hoppas de inte börjar borra på hotellet för tidigt.

Vilket kommande uppdrag ser du mest fram emot sedan?

- Jag har lite hemliga galor jag ska vara med på i Stockholm och ska framföra Sven-David Sandströms specialskrivna stycke i Storkyrkan. Sedan åker jag till Wien i början på februari. Där gör jag Händelopera med Nikolaus Harnoncourt, en av världens mest berömda barockdirigenter. Sedan är jag hemma och lär spela in en skiva. Det verkar bli en till, vilket är jättekul.

Malena Ernman sjunger med Göteborgs symfoniker under ledning av dirigenten Nikolaj Znaider i Konserthuset på onsdag och torsdag, 12-13 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.