Angus Young i AC/DC möter fans i Sverige 1976, samma år som bandet gjorde den beryktade spelningen i Vinberg. Pressbild.
Angus Young i AC/DC möter fans i Sverige 1976, samma år som bandet gjorde den beryktade spelningen i Vinberg. Pressbild.

En hårdrockschock på dansbanan

En kväll i juli 1976 gjorde AC/DC sin första Sverigespelning på en dansbana i Halland. Många höll för öronen och gick hem. Ingen anade då hur stora rockbandet skulle bli.

ANNONS
|

Klockan var runt elva på kvällen när dansbandet Jigs klev av scenen i dansrotundan Cortina i Vinberg. Då hade de underhållit bugg- och foxtrotdansande par i ett par timmar, men på grund av vädret var det något glesare än vanligt i publiken.

Det skulle bli ännu mer folktomt.

Det var då som det okända, australienska rockbandet AC/DC tog sina första stapplande steg in i svensk musikhistoria. Låtar som "Live wire" och "High voltage" var något annat än Jigs dansnummer "Hallå du gamla indian".

- Vi tömde stället på fem minuter, har basisten Mark Evans berättat för Mats Larsson som skrivit en bok om AC/DC:s första Sverigespelning.

ANNONS

Sångaren Bon Scott skuttade runt i leopardväst och gitarristen Angus Young "moonade" för den skärrade publiken. Folk höll för öronen, många gick hem.

Men för de nyfikna ungdomar som stannade kvar blev konserten ett minne för livet.

- Att ha sett dem i Vinberg på en minimal scen bland kaffekorgar och paljettdansband ... det är bara att lyfta på hatten till dem som var där, och han som bokade. Det hade inte hänt om han inte hade varit öppensinnad, säger Mats Larsson.

Fakta: AC/DC i Vinberg

  1. Var: Dansbanan Cortina i Vinberg.
  2. När: 16 juli, 1976.
  3. Kvällens höjdpunkt: AC/DC:s gitarrist Angus Young "moonade" inför en skärrad dansbandspublik.
ANNONS