Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/34

Elton John 70 år: Här är hans liv i bilder

Elton John fyller 70 år den 25 mars. På sin födelsedag kan jubilaren blicka tillbaka på en enastående karriär, men även djupa dalar. – Jag har tur som är vid liv, har han berättat.

Den 25 mars fyller Reginald Kenneth Dwight, mer känd som Elton John, 70 år. Han kommer att firas av sin make David Furnish och sönerna Zachary och Elijah och på kvällen väntar en stor fest på The Hammer Museum i Los Angeles. 

Enligt Daily Mirror kommer nära vännen Lady Gaga att uppträda för födelsedagsbarnet samt inbjudna gäster som Tom Ford, Elizabeth Hurley och David och Victoria Beckham.

Diger meritlista

70 år på jorden innebär även ett annat jubileum för Sir Elton. Det är likaså 50-årsjubileum för hans samarbete med låtskrivarpartnern Bernie Taupin. De träffades 1967 då de båda sökte samma låtskrivarjobb. Det var en slump, en lycklig sådan, som skulle resultera i några av 1900-talets största hits och banade väg för Elton Johns enastående karriär.

Elton John 1997. Foto: TT

På meritlistan märks fem Grammy Awards, en Tony Award, en Oscar för bästa filmmusik, över 300 miljoner sålda skivor och musikhistoriens mest sålda singel (”Candle in the wind”).

”Borde vara död”

Det har dock inte varit en spikrak väg till toppen för 70-åringen, som i dag lever stadgat familjeliv med David Furnish, hans partner sedan 1993 och make sedan 2014, och sönerna Zachary och Joshua, som båda kom till med hjälp av surrogatmamma.

– Jag borde verkligen inte stå här idag. Jag borde vara död – sex fot under marken i en trälåda, sa han till The Guardian 2012. 

– Jag borde ha smittats med hiv på 80-talet och dött på 90-talet, precis som Freddie Mercury, precis som Rock Hudson. Det går inte en dag utan att jag undrar: hur kunde jag överleva?

Elton har även tampats med ätstörningar och drogmissbruk. Sex veckor efter Whitney Houstons död 2012 berättade han om hur han under 90-talet lyckades vända missbruket ryggen.

Elton John på scen i Paris 1979. Foto: TT

– Det hade kunnat sluta för mig som med Whitney Houston. Det är ett mirakel att det inte gjorde det. Jag är säker på att jag tagit mer kokain än hon någonsin gjort, sa han till E! News.

Gayikon

Vid sidan av karriären har Elton John även utmärkt sig som en gayikon och kämpe för homosexuellas rättigheter. Året var 1976 när Sir Elton bröt dåtidens barriärer och tabun och talade om sig själv som bisexuell (han skulle senare, efter ett fyraårigt äktenskap med tyskan Renate Blauel, komma ut som homosexuell).

– Det är ingenting fel med att gå till sängs med någon av samma kön. Det är inte bara jag, jag tror att alla är bisexuella till en viss grad, sade han i den vida omtalade intervjun med Rolling Stone, och tillade:

– Jag tycker att vi ska vara fria när det gäller sex och dra gränsen vid getter.

Det senare citatet är ett av många exempel på Elton Johns uttrycksfulla språk. Hans frispråkighet har lika mycket som hans flärdfulla garderob och smittsamma melodier bidragit till 50 år av stjärnstatus på världsscenen.

I bildspelet ovan blickar vi tillbaka på Sir Elton Johns händelserika karriär och minns hans mest minnesvärda citat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.