Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dolly Parton med rösten i behåll

Låtarna på Dolly Partons nya album är överlag stillsamma, enkelt producerade och nakna.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Skivor

Country
Dolly Parton
Pure & simple
(RCA/Sony)
 

Dolly Parton är mitt uppe i en jättelik Amerika-turné och besöker under sommaren och hösten 60 städer i USA och Kanada. 

Samtidigt passar countrylegendaren på att släppa en ny platta. Pure & simple är hennes 43:e studioinspelade album, om siffrorna stämmer, och varför skulle de inte göra det? 
"I may not be pure, but I’m as simple as they come" säger Dolly Parton i pressreleasen. Bah, säger jag. Dolly Parton har stenkoll på allt som rör karriären och är så långt ifrån den där nidbilden av en stupid blonde som det överhuvudtaget går att komma, en bild som hon av någon orsak själv valt att odla så gott det går.

Temat för nya plattan Pure & simple är kärlek, mer precist Dolly Partons kärlek till Carl Dean, hennes make sedan 50 år. Det har inte saknats skvaller och rykten om otrohetsaffärer genom åren, men paret har hållit ihop och deras relation är enligt Dolly själv starkare än någonsin. Och det speglas i musiken som dels är drömmande och kärleksfull, dels nyfiken och sprallig. 

Inte minst I'm sixteen. Dolly Parton sjunger om sin syster som på äldre dar blivit nyförälskad och plötsligt betedde sig som en sprallig tonåring, och låten lyckas verkligen förmedla de där sprudlande känslorna som livet igenom kan bubbla upp i en människa.
Tomorrow is a forever och Say forever you'll be mine är två enkla och vackra ballader med akustisk gitarr som Dolly Parton skrev redan på 60-talet men som inte funnit sin plats förrän nu, medan nyskrivna titelspåret Pure and simple är en skön och snygg countrylåt som liksom vaggar fram i behagligt tempo.

En temaplatta om kärlek måste såklart innehålla en otrohetslåt också. Dollys heter Can't be that wrong, en stillsam betraktelse om skuld och attraktion som lånat både tema och text från soulklassikern If loving you is wrong, i don't want to be right. 

Låtarna på albumet är överlag stillsamma, enkelt producerade och nakna. Men tyvärr också helt ofarliga. Lite som Dolly själv.

Dolly Parton har länge varit en ikon i amerikanska hbtq-kretsar och brukar predika kärlek, jämställdhet och respekt, gott så, men särskilt politisk eller frispråkig har den troende countrystjärnan aldrig varit. Hon undviker till varje pris att stöta sig med sin publik. På direkta frågor om vem hon stöder i höstens dramatiska presidentval, Trump eller Clinton, säger Dolly Parton att hon inte kan ta ställning.

Det hon däremot behärskar till fulländning är att skriva vackra låtar. Och rösten är lika bubblig och strålande som alltid. Och det är ju ändå därför vi fortsätter att lyssna på Dolly Parton.

FOTNOT: För er som fortfarande köper skivor medföljer en extra cd med Dolly Partons tio mest kända låtar.