Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De har känslorna utanpå

Göteborgsbandet Honeymoon Disease har precis avslutat inspelningen av sitt andra album. GP träffade dem och pratade om skivan, Europaturnéerna och att göra saker som man egentligen inte vågar.

I rummet trängs stora lådor med gitarrer, maffiga Marshall-förstärkare och stativ av alla dess slag. Här, i replokalen i Högsbo håller Honeymoon Disease till, när de inte är ute på någon av sina långa turnéer. Vi slår oss ned på var sitt instrumentcase, och börjar prata om skivan som de har spelat in. Det är deras andra fullängdsalbum, och det ska heta Part Human, Mostly Beast. För några veckor sedan släpptes första singeln, Electric Eel.

– Det är lite råare än det förra albumet. Fast samtidigt är det också lite mer soul i det, säger Jennifer Israelsson, som går under artistnamnet Jenna Disease.

– Vi har valt att ha ett renare ljud, och inte gömma oss bakom disten. Men det blev nästan hårdare när vi gjorde på det viset, säger Anna Skogö.

Började i ett annat band

Honeymoon Disease bildades 2013, och sedan dess har några av medlemmarna bytts ut, men Anna Skogö och Jennifer Israelsson har varit med från starten. Men de var inga nybörjare vid den tiden heller.

– Vi spelade i band innan också. Jennifer hade ett band som hette Thrill Warriors, och jag kom in där på slutet och hann spela ett gig innan de lade av. Men vi hade så bra kemi att vi ville fortsätta. Och då blev det Honeymoon Disease, säger Anna Skogö.

Blev producerad av Nicke i The Hellacopters

Redan från början var det gasen i botten som gällde för Honeymoon Disease. Ambitionen var, och är, att sikta så högt som möjligt och att ta bandet så långt som det bara går. 

– Vi gjorde det lite större än det kanske egentligen var. Vi har fortfarande höga ambitioner, men vi har blivit mer professionella också, säger Anna Skogö.

Ett av bandets mål var att någon gång ha lirat ihop med Imperial State Electric, och det målet har man nu uppnått med råge. Frontfiguren från Imperial State Electric, Nicke Andersson, även medlem i The Hellacopters, producerade till och med den första skivan med Honeymoon Disease.

– Då var vi lite starstruck. Men nu är han mer som en mentor, säger Jennifer Israelsson.

Sjövild scenshow

Förutom Nicke Anderssons olika band är det Thin Lizzy och Kiss som är de stora influenserna. Det märks tydligt om man ser bandet live. Förutom de enhetliga artistnamnen, så är det matchande kläder och en sjövild scenshow som gäller för Honeymoon Disease.

– Det var ganska självklart från början att vi skulle göra på det sättet. När jag går upp på scenen kliver jag in i mitt alterego, och blir Jenna Disease. Då vågar jag göra saker som jag kanske inte skulle göra annars, säger Jennifer Israelsson.

Men trots att de går in i sina alteregon, så är det viktigt för bandet att musiken kommer från dem själva, och att det känns äkta. 

– Jag tror att folk uppskattar oss för att vi har känslorna utanpå. Det är svårt att inte känna vår musik när man hör den, säger Anna Skogö.

Jobbar som svetsare

När bandet inte turnerar Europa runt, så jobbar Anna Skogö som svetslärare, medan Jennifer Israelsson bygger elcyklar. Trummisen Jimmy Karlsson jobbar på ett gruppboende, och basisten Cedric Bergendal är ljudtekniker och jobbar flera spelställen i Göteborg.

– Det är vårt liv liksom. Vi har haft våra motgångar. Men i slutändan har jag svetsen och rocken, säger Anna Skogö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.