Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det band som förekommer mest på Spotifyanvändarnas midsommarspellistor är Gyllene tider och hitten "Sommartider" är en av favoriterna. Arkivbild.

De är populärast på midsommar

Tomas Ledin, Gyllene Tider och Ted Gärdestad är några av de mest spelade artisterna när svenska Spotifyanvändare firar midsommar. Det visar statistik framtagen av strömningstjänsten.

Genom att gå igenom de drygt 275 000 spellistor som heter något med "midsommar" har Spotify tagit fram statistik över de låtar och artister som svenskar helst lyssnar på under midsommarfirandet. Sånger om havet, naturen och allt som hör till sommaren dominerar spellistorna.

De flesta av låtarna på topp 10-listan har hängt med ett tag. Uno Svenningssons "Vågorna" från 2001 är den senast släppta låten. I topp finns Ted Gärdestads "Sol, vind och vatten", Gyllene Tiders "Sommartider" och Tomas Ledins "Sommaren är kort".

- Efter midsommar brukar någon från skivbolaget höra av sig och säga att grafen över antalet spelningar ser ut som en midsommarstång. Det är hedrande att mina låtar har så mycket längre livslängd än man kan förvänta sig, säger Tomas Ledin.

"Kan känna igen sig"

Vad populariteten beror kan Tomas Ledin inte är sätta fingret på. Det viktiga när han skriver sångerna är att det ska kännas bra i magen.

- Jag turnerade mycket under somrarna på 70-, 80-, och 90-talet. Det tror jag spelar in på något vis. Sen finns det låtar som "Blå, blå känslor", "En dag på stranden" och "Sommaren är kort" som många kan känna igen sig i. Det finns något där som jag delar med många på de här breddgraderna.

Lundblad ökar mest

Det finns också ett flertal artister som spelas betydligt mer under midsommarfirandet än vad de vanligtvis gör. Antalet spelningar av Peter Lundblads musik ökar med närmare 3 000 procent och låten "Ta mig till havet" är också en av de populäraste sångerna.

Sven-Bertil Taube, Lasse Berghagen och Lill Lindfors är också några av de artister som spelas extra mycket under högtiden.