Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/20

De är nominerade till rockens Hall of fame

De nominerade till Rock & Roll Hall of Fame 2017 har nu annonserats. Några av de potentiella artisterna är band som Depeche mode, Journey, Yes, The Cars och Pearl Jam.

Till Rock and Roll Hall of Fame väljs musiker och band som anses ha haft stort inflytande på musiken inom genren. Nya grupper och artister väljs in varje år av musikexperter runt om i världen.

Nu har de nominerade för 2017 presenterats. Förutom flera stora rockband är även rapparen Tupac Shakur (20 år efter hans död) och sångerskan Janet Jackson nominerade, skriver nyhetssajten ABC News. Sammanlagt är det 7 av 19 akter som fått sin första nominering. 

Musik från 1991

Kravet för att få vara med är att artistens eller gruppens första skiva ska ha släppts för minst 25 år sedan. Alltså är det 1991 som nu är aktuellt. Under senare år har det varit vanligast att man väljer in fem artister per år. Tidigare valdes ett större antal artister in varje år.

Det enda svenska bandet som finns med sedan tidigare är Abba som valdes in 2010. Och i årets nominerade finns inga svenskar med.

LÄS MER: Abba invalt i rockens Hall of fame

Avgörs genom röstning

Från och med den 18 oktober kan personer rösta till och med den 5 december. Topp fem efter denna omröstning blir "fansens val".

De slutgiltiga utvalda annonseras i december och avgörs genom röstning från mer än 800 artister, musikhistoriker och personer i musikbranschen.

 

Se bildspelet ovan för alla nominerade 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.