Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansbandsräv gör nostalgishow

Bjarne Lundqvist, exmedlem i Flamingokvintetten och Streaplers, har spelat med dansband i 50 år. Nu trotsar han sin tinnitus och gör en nostalgishow.

Trummisen Bjarne Lundqvist var med och startade Flamingokvintetten 1960. Han gick sedan vidare till Streaplers, gjorde ett par år som programledare i SVT på åttiotalet och återvände sedan till Flamingokvintetten 1993 innan svår tinnitus tvingade honom att lägga bort trumstockarna 2007.

Men nu har han sytt ihop Här är mitt liv, en nostalgishow som kommer till Kungälv och Kungsbacka i mars.

Hur ska det då gå med öronen?

- Tinnitus går aldrig över, men det är mer eller mindre. I början var jag tvungen att äta starka sömntabletter för att stå ut. 50 år bakom trummorna var lite för mycket cymbaler. Men just nu mår jag ganska bra och vågar stå en bit från trummorna och göra lite jobb. Jag längtar tillbaka till scenen, säger Bjarne Lundkvist som bor i Ubbhult utanför Landvetter.

Hur vill du beskriva nostalgiturnén?

- Det blir en berättelse från ett femtioårigt musikliv tillsammans med Streaplers och Flamingo och mycket om min tid som programledare på SVT. Jag kommer också att sjunga låtar från varje epok. Ifrån när vi var förband till Beatles och turnerade med Billy J Kramer. Vi hade Status Que som spelade in Rockin' All Over the World i Streaplers studio i Kungälv och Abba gjorde The name of the game där.

Hur nostalgisk är du själv?

- Jag är väl rätt nostalgisk, men när det gäller musik vill jag framåt. Just nu gör jag en ren piano och sång-platta med mina favoritlåtar. Jag är modern i min smak, gillar hiphop och allt det där nya som finns, konstigt nog.

Är Kungälv och Kungsbacka allt du gör i Västsverige?

- Iallafall till en början. Mitt namn är inte så starkt som det har varit en gång. Vi vet inte om folk är intresserade överhuvudtaget, om man ska vara ärlig. Där är jag ödmjuk och ligger lågt. Blir biljettförsäljningen bra så får vi se om vi klämmer in kanske två–tre gånger till i Västsverige.

Du har också dragit igång ett danskoncept, Danzfesten. Vad går det ut på?

- Jag har blivit riktigt förbannad på Dansbandskampen. Det är inget fel på själva programmet, men på konceptet som kommer ut på marknaden. Baluba som producerar tar pengarna och de marknadsför genom SVT som ska vara public service. Därför startade jag ett motkoncept som heter Danzfesten. Man har ett stort band, ett lite mindre namnkunnigt, en trubadur i foajén och en konferencier. Hela konceptet kostar hälften av vad Dansbandskampen kostar. Jag tycker att de håller på att såga av den gren som vi själva sitter på och det går jag inte med på.

Hur ser det ut för västsvensk del där?

- Vi har bokat i Ängelholm, Malmö och Gränsö slott. Sedan har vi inte bokat in mer än ... jo, vi har ju bokat Danzfesten på Kulturkalaset i Göteborg en torsdagskväll i augusti. Då är det Arvingarna, Glennartz och jag.

Fotnot: Bjarne Lundqvists show ges på Mimers hus i Kungälv den 27 mars och Kungsbacka teater 31 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.