Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Dagen som förändrade musikhistorien

I dag är det 50 år sedan John Lennon öppnade upp tidningen och hittade inspirationen till att skriva A day in the life. Låten sägs vara en bidragande orsak till att Beach Boys-kompositören Brian Wilson bröt samman.

The Beatles har en låtskatt som spänner över nästan tio år och var med och formade popmusiken som vi känner den i dag.

I en intervju med tidningen Rolling Stone Magazine 1970 beskrev John Lennon låten A day In the life, det avslutande spåret på Sgt Pepper's Hearts Club Band, som bandets kreativa höjdpunkt.

Det är en uppfattning som har delats av många sedan dess. A day in the life är ofta med i toppen när tidernas bästa låtar ska koras och när redan nämnda Rolling Stone utsåg bandets 100 bästa verk knep den förstaplatsen.

Låten delar, i likhet med nästan alla Beatles låtar, kompositionen lika mellan Lennon och McCartney. Men det var John Lennon som lade grunden den 17 januari 1967 när han, med dagens utgåva av The Daily Mail framför sig, och skrev ner raden "I read the news today oh boy".

– Jag skrev A day in the life med Daily Mail framför mig på pianot. Jag hade upp Nyheter i korthet eller Borta och nära eller vad de nu kallar det, har han sagt i en antology av Hunter Davies.

Han fastnade först vid en artikel om en vårdnadstvist som följde efter Guinness-arvtagaren Tara Brownes dödsolycka i december året innan. 21-åringen, som var en vän till Lennon, hade kört mot rött och kraschat sin Lotus rakt in i en skåpbil.

– Jag kopierade inte artikeln. Tara sköt inte sig själv i huvudet. Men jag hade händelsen i bakhuvudet när jag skrev den versen, har Lennon sagt.

Lennon bläddrade vidare. På nästa sida fann han en artikel om potthål, det vill säga väggropar, i staden Blackburn i Lancashire. Rubriken löd "The holes in our roads" och i texten stod att man uppskattat att det finns 4000 hål i kommunen.

Den till synes triviala nyheten förvandlades till låtens poetiska sista vers där Lennon konstaterar att man nu vet hur många potthål som krävs för att fylla konsertlokalen Albert Hall.

Sticket i mitten är ett bidrag från Paul McCartney. Lennon tyckte att låten saknade något och McCartney hade en melodi som han inte hitta någon användning för. För att dölja skarven lade Paul till raden "I'd love to turn you on" och, några veckor senare, ett orkesterparti som Lennon beskrivit som en "musikalisk orgasm".

Den 19 januari, två dagar efter att låten skrevs, gick de in i studion och spelade in grunden till A day in the life. 

I april 1967 flög Paul McCartney till Los Angeles, USA, för att diskutera den kommande skivan med skivbolaget Capital Records. På samma resa träffade han Brian Wilson från The Beach Boys, ett band som var lika mycket en inspirationskälla som konkurrent, och spelade upp en nästan färdig version av "A day in the life".

Det påstås att Wilson, som var mitt uppe i inspelningen av den numera mytomspunna Smile-skivan, blev knäckt av vad han hörde och drog sig tillbaka.  

Låten utsågs till tidernas bästa brittiska låt av tidningen Q Magazine och hamnade på plats 26 när Rolling Stone Magazines rankade de 500 bästa låtarna genom tiderna.

2010 såldes ett handskrivet utkast till låten på auktionsfirman Sothebys för tolv miljoner kronor.

Så sent sent som 2016 rapporterade Daily Express att invånarna i Blackburn Lancashire fortfarande klagar på potthål i vägen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.