Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför spelar Håkan Hellström i Berlin

JOHAN LINDQVIST: Ingen slump att det blir smygstart på tysk mark

När Håkan Hellström spelade i New York härom våren hade han första kvällen på sig en kopia av Lennons ikoniska New York City-tischa. Spelning nummer två valde han, om jag inte minns fel, ett Lou Reed-motiv. Så vad kan det bli i Berlin? Bowie ligger väl närmast till hands, eller Iggy Pop kanske? Leonard Cohen är också en möjlighet med tanke på att Hellströms utdragna, utomnordiska turné först tog Manhattan och sedan Berlin.
För andra året på raken tar alltså Håkan Hellström och bandet möjligheten att "smygspela" i en mindre lokal på behörigt avstånd från Göteborg. Nya samarbetspartnern, konsertarrangören FKP Scorpio är en tysk jätte i branschen som klivit in i Sverige genom bland annat den omfångsrika men inte direkt konstnärligt subtila Bråvallafestivalen. 

Att det blev just Berlin när Hellström vill bli varm i kläderna är alltså helt logiskt. Det är knappast några problem för FKP att skaka fram en lokal. Och när Håkan senare gör en enda festivalspelning i sommar blir det förstås på Bråvalla.
Det ska förstås sägas att Berlin passar utmärkt även på många andra sätt. Liksom i New York finns här många svenskar varav en hel dessutom jobbat med musik och andra konstformer. Staden har sedan ett antal år en framskjuten position som en av den alternativa kulturens viktigaste platser i Europa och inte minst har man den rockhistoriska patina som Håkan Hellström och hans band uppskattar. 

I Berlin har redan nämnda David Bowie och Iggy Pop men även U2 spelat in en del av sin starkaste musik. På senare år har Joakim Thåström, gäst på Ullevi senast, återvänt flera gånger till den klassiska Hansa-studion för att jobba med sina soloskivor.
För Håkan Hellström är skillnaden jämfört med förra sommaren att han har ett helt "nytt" album att plocka låta från, men kanske framförallt att han första gången på hur länge som helst faktiskt ska gör en regelrätt sommarturné. Även om turnén inte blir maratonlång är det något annat att prestera många dagar över längre tid jämfört med att brisera två kvällar hemma på Ullevi.

Lägg till att Håkan Hellströms senaste platta, Du gamla du fria, inte är hans allra skarpaste album. Visst är det en skön skiva, men med Håkan-mått mätt ligger den inte i topp. Så kommer spelningarna antagligen inte heller att bygga på skivan ut snarare utgå från den än så länge något luddiga "rullande åskan"-idén.
Till sist har det höjts en del negativa röster som menar att både Håkan och hans skivbolag är lite väl näriga gentemot fansen. Det må vara hur det vill med den saken, men sammantaget har nog faktiskt Håkan Hellström återigen något att bevisa. 
Det lovar gott. Han är som bäst då.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.