Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Därför fyller Ed Sheeran Ullevi

Först Coldplay och snart Ed Sheeran. Musikvärldens två mest utskällda akter fyller Ullevi.

Jag tippade Ed Sheeran till Ullevi redan den här sommaren. Nu använde han istället Globen som avstamp för att ta språnget nästa år. Biljetterna släpps idag och de kommer att sälja slut i ett nafs. Ni som sett filmen från Ed Sheerans fina triumf på Wembley, eller som har koll på att han med den äran headlinade sista kvällen på den enorma Glastonbury-festivalen häromveckan blir förstås inte förvånade.
Så kritiker och recensenter kan fortsätta att banka sina fingrar blodiga mot tangenterna för att övertrumfa varandra i att dissa Sheerans musik. Att Ed Sheeran – tillsammans med Justin Bieber och kanske Drake – är världens just nu störste manlige artist går inte att snacka bort. 

Precis som Chris Martin och Coldplay får Ed Sheeran ofta skäll för att vara slätstruken och till och med alltför snäll – hur nu det senare kan vara något negativt. Det som den stora publiken ser och hör är istället artister som till tonerna av lättflygande refränger utstrålar en smittande glädje och entusiasm. När Coldplay spelade på Ullevi bjöd de på hundra procent positiv energi från start till mål. Det imponerande i alla fall på mig och även om vi behöver djup och allvar kan det vara skönt att bara få vara glad och bekymmersfri för några timmar.

Man kan gärna få kalla det ytligt eller förenklat, men underskatta aldrig någon som har förmågan att skicka hem sina fans med konfetti i håret och glädjefjärilar i magen. Och det är precis det som Ed Sheeran också är bra på. Addera några hjärteknipande ballader, en dos U2-driven rock, någon enstaka keltisk melodi och en hel del snärtig radiopop. Inse sedan att Ed Sheeran kanske är spretig i sitt musikaliska uttryck, men fatta också att det är en otroligt häftig prestation att ensam med sina effektpedaler och loopar kunna förvandla en jättearena till världens bästa after ski.

Med Springsteen och Stones på väg mot pension och med en Håkan Hellström som vill ta en timeout är det bara att acceptera att det inte är rockkritikernas älsklingar som kommer dominera Ullevi ett tag framöver. Samtidigt räcker det inte med Ed Sheeran. Det krävs fler "nya" namn som kan ta klivet upp på de största arenorna.
Och, japp, det får mer än gärna vara kvinnliga artister. Låt oss hoppas att Rihanna, Beyoncé, Ariana Grande, Miley Cyrus och en Adele som hunnit återhämta sig bokar in sig på Ullevi de kommande somrarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.