Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Därför fastnar vissa hits på hjärnan

De flesta har varit med om att en låt fastnar på hjärnan. Forskare har de senaste åren börjat undersöka varför och hur man kan slippa det, skriver nyhetssajten The Independent.

Över 90 % av alla människor har en låt i huvudet regelbundet. De senaste tio åren har forskare börjat undersöka fenomenet, skriver The Independent.

Men den kanske viktigaste frågan är fortfarande obesvarad; hur fastnar låtarna från första början? Musikpsykologen Kelly Jakubowski skriver i The Independent om olika förklaringar.

Resultaten visar att det inte alltid är låten i sig som spelar roll utan i stället upprepning. Hör man en låt flera gånger fastnar den lättare. Vissa personer i musikpsykologens forskning triggas också genom minnen och associationer som ord och bilder. Även humöret kan påverka då flera i undersökningen uppgav att de alltid får samma låt på huvudet när de är exempelvis stressade. Dessutom har igenkänning stor påverkan då en låt man kan väldigt bra lättare fastnar på hjärnan.

Topp 10 mest "catchy"

Förutom flera faktorer som inte har med musik i sig att göra kan även låtar vara mer eller mindre "catchy". Genom en undersökning har musikpsykologen Kelly Jakubowski listat de låtarna personer anser är lättast att få på hjärnan. Genom en topplista på 100 låtar har de jämfört dem med 100 som aldrig nämnts som "catchy". Samtidigt var de som inte nämnes ändå låtar som är populära och med liknande artister för att utesluta ovanstående argument om igenkänning och upprepning.

3 viktiga faktorer

1. För att en låt ska fastna behövs oftare ett snabbare tempo. Många låtar fastnar på huvudet när man är i rörelse, går, springer eller borstar tänderna.

2. Låtar som fastnar är mer melodiösa. Ett exempel av en väldigt vanlig melodisk slinga är en som har ett resande mönster följt av ett fallande. Exempelvis "Imse vimse spindel". 

3. Dessutom brukar låtar som fastnar ha någon typ av unik intervall. Exempelvis luckor eller pauser. Låten ska inte vara för enkel, men inte för svår för att komma ihåg och därför behövs en unik signatur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.