Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Christian Zacharias professor i Göteborg

Högskolan för scen och musik får välrenommerad förstärkning. Den tyske pianisten Christian Zacharias blir professor i Göteborg.

Den 60-årige pianisten Christian Zacharias från Tyskland är ett bekant namn på den klassiska musikscenen i Göteborg. Han är sedan 2002 förste gästdirigent för Göteborgs symfoniker. Nu knyts han också till Högskolan för scen och musik där Göteborgs universitets rektor har utnämnt honom till professor i orkesterspel. I första hand ska han arbeta som dirigent och föreläsare för skolans orkestermusikutbildning Swedish National Orchestra Academy, känd som Snoa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Christian Zacharias räknas till en av vår tids stora pianister och har framför allt musik från den wienklassiska epoken på sitt program. Under sin drygt trettioåriga karriär har han gjort ett femtiotal skivinspelningar och är flitigt efterfrågad internationellt både som solist och som dirigent. Han är chefsdirigent för Lausannes kammarorkester och en av flera konstnärliga ledare för St Paul Chamber Orchestra i USA.

Första uppdraget som dirigent på Högskolan för scen och musik blir först läsåret 2012/13. Men redan under nästa år kommer han att värma upp på skolan som seminarieledare och föreläsare.

- Konstnärligt och pedagogiskt kommer han att betyda mycket för både studenter, lärare och verksamheten här under de kommande tre åren, säger Anders Köllerström som bland annat är ansvarig för orkestermusikerutbildningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.