Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bob Dylan kommer till Göteborg för konsert i höst

Bob Dylan kommer till Göteborg i höst. Folkrocklegendaren gör två spelningar i landet när hans USA-turné korsar Atlanten. Redan i juli släpps biljetterna.

Bob Dylans världsturné ”The rough and rowdy ways world tour” har gjort 74 stopp i USA och när den kommer till Europa i höst innebär det konserter i bland annat Norge, Tyskland, Belgien, Holland, Storbritannien – och Sverige.

I slutet av september stämmer den ikoniska musikern sin gitarr och kliver upp på scenen, först i Avicii Arena i Stockholm och sedan i Scandinavium i Göteborg.

Bob Dylan har turnerat intensivt sedan slutet av 1980-talet med omkring 100 spelningar per år och uppehållet under pandemin är bland de längre i hela hans 60-åriga karriär.

Sålde enorma låtkatalogen

För ett år sedan sålde Dylan hela sin katalog av inspelningsrättigheter till skivbolaget Sony Music. Affären omfattade också rättigheter till flera framtida nya släpp, från det självbetitlade debutalbumet som gavs ut 1962 till "Rough and rowdy ways" som gavs ut 2020. Enligt källor låg värdet på affären på den svindlande summan om cirka 1,9 miljarder kronor.

Bob Dylan blev 2016 som första musiker någonsin, tilldelad Nobelpriset i litteratur. Ett beslut som väckte både kritik och hejarop. GP:s Mikael van Reis menade då att de som inte ser Dylans texter som litteratur i en bredare bemärkelse ”inte anstränger sig tillräckligt”.

I höst ger han ut en ny bok, som går under namnet "Den moderna låtens filosofi". Det blir det första i bokform som artisten publicerar på nästan två årtionden, sedan "Memoarer, del 1" som gavs ut 2004.

Spelningarna i Stockholm sker den 27 september och i Göteborg den 29 september. Biljetterna släpps den 13 juli klockan 10.

Till konsertsommaren

LÄS OCKSÅ: Bob Dylans alla album – från magplask till mästerverk

LÄS OCKSÅ: Därför älskar alla män Bob Dylan

LÄS OCKSÅ: Dylan överlevde medelåldern genom att turnera

LÄS OCKSÅ: 40 år av konserter på Ullevi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.