Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Bo Kaspers skämtar och imponerar i sin första krogshow

Såhär efteråt och med facit i hand känns det helt självklart att Bo Kaspers Orkester ska göra en krogshow. Frågan är väl snarare varför de inte har gjort det tidigare?

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bo Kaspers Orkester

Krogshow

Rondo, torsdag.

Bäst: Vi kommer aldrig att dö och jazzpartierna.

Sämst: Always look on the bright side of life?

Publik: Drygt 800 (fullsatt).

Deras avspända musikalitet och sköna självdistans är ju perfekta byggstenar för en lyckad krogshow, och när bandets bästa sånger dessutom presenteras i ett såhär ombonat sammanhang, ja då behöver man inte ens vara ett uttalat Bo Kaspers-fan för att njuta av kvällen. Men det underlättar förstås.

De inleder kaxigt med vad jag tror är en ny låt ­– Världens bästa band – och den titeln säger väl något om såväl ambitionsnivå som attityd. Sedan följer en banjolös Cirkus, kvällens äldsta publikfavorit Det går en man omkring i mina skor och småsouliga Vilka tror vi att vi är.

Låter makalöst bra

Det är lekfullt, skönt och svängigt. Och det låter makalöst bra om bandet! Såklart. Oavsett om man känner viss tvekan inför en del av Bo Kaspers parmiddagsalbum (och det gör man) så har bandet aldrig tagit några genvägar eller slarvat med sin musik. Inte på scen heller. Faktum är att hela krogkonceptet sitter som en diskokeps. Det är tajt och snyggt, professionellt och genomtänkt, hela vägen från Bo Sundströms stiliga lackskor till trummisen Fredrik Dahls nyfriserade hårtoppar.

Men så har Bo Kaspers Orkester förberett sin krogshow i över ett år. När GP träffade det taggade bandet i november 2016 var det första gången som de överhuvudtaget besökte Rondo. Nu tio månader senare känns de hur hemtama som helst, vilket nog är bra med tanke på att de ska husera här fram till 16 december.

Låtar från hela karriären

Under kvällen plockar de russin ur ett tiotal album, allt från den nästan 25 år gamla debuten till senaste plattan från 2015, men det är framförallt mot två album som den här krogshowen lutar sig: På hotell (1994) och I Centrum (1998).

Inte mig emot, det är mina favoriter också, men om ni ska gästspela på Rondo i tre månader hoppas jag ändå att ni kastar om lite bland låtarna, slipar lätt på publikvandringarna och skippar den synkroniserade dansen.

Det sagt har Bo Kaspers rutinerade regissör Hans Marklund funnit flera snygga scenlösningar, de fyra extramusikerna är grymma och manusförfattaren Anders Lundin har äntligen lyckas höja nivån på Bo Sundströms mellansnack.

LÄS MER: Bo Kaspers Orkester - Fyra skilsmässor och en krogshow