Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blasterjaxx | Summerburst, fredag

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

House

House

Blasterjaxx

Summerburst, fredag

Om vi bortser från Axwell och Ingrosso så står Holland för samtliga stora bokningar på Summerbursts stora scen denna fredag. De Oranje kan alltså mycket mer än bara spela fotboll. Och de gör ofta sin house lite hårdare i kanterna än resten av Europa, satsar mer på kraft än elegans. Jag minns till exempel när Hardwell välte det första Summerburst på Ullevi, det var en rent fysisk upplevelse.

Blasterjaxx är inte lika stora (eller bra) som Hardwell och de tillhör kanske inte de mest kommersiellt etablerade artisterna i EDM-genren, men i de rätta kretsarna är de giganter. Något som ganska snart visar sig när de efter ett mäktigt intro kliver på scenen bakom de genomskinliga stänkskydden som ska hindra det hotande regnet från att skvätta in över mixerbord och usb-spelare.

De kommer in i vita overaller, vrålar ”Are you ready Sweden?” och den ene av de två har en mohikan och alla fördomar om holländska ravekids bekräftas på en minut. Samtidigt är bad boy-imagen en del av just den här grejen och Blasterjaxx ger oss onekligen precis exakt det vi vill ha: hård house som i vissa stunder närmar sig de lite mer alternativa grejerna som hörs på den intilliggande Orion-scenen. Typiskt holländskt, typiskt bröligt, typiskt gött. Men också lite i överkant maskulint och ”gänga lö”-igt.

Blasterjaxx vet såklart också att om du ska få en så stor publik som på Summerburst att lyfta så måste du blanda in också det som kreti och pleti diggar. Vilket innebär att de bjuder på såväl Sweet Dreams-samplingen som Kanye Wests Gold digger. Smart drag och just inblandningen av den sistnämnda, att försöka sig på en relativt långsam hiphop-hit, är ett intressant sätt att utmana genrens ibland väl hårt satta normer.