Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tung bokning. Cherrie uppträder som sista akt på nya hiphopfestivalen Biskop Calling i Biskopsgården. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Biskop Calling är början på någonting nytt

På påskafton är det premiär för en helt ny hiphopfestival i Biskopsgården: Biskop Calling. Lokala akter som Prince D X Zizo varvas med mer kända artister som Cherrie.

För två veckor sedan släppte de lokala hiphoparna Prince D X Zizo från Biskopsgården låten Hela natten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

–Nu har den redan fått 19 000 visningar på You tube, säger Tito Rojas från klubb Cruz Azul, en av dem som är med och arrangerar den nya hiphopfestivalen Biskop Calling i Biskopsgården.

– För oss handlar det om att sätta Biskopsgården på kartan. Om vi lyckas få fram ett tillräckligt bra program så kan vi locka hit folk från andra håll. Och då kan Biskopsgården kopplas till något positivt.

Även Stella Andromeda från Kortedala finns bland de lokala akterna.

"Cherrie är en väldigt passande artist"

Tito Rojas har i många år arbetat som idrottsledare i Biskopsgården och Cruz Azul är från början en idrottsklubb.

–Men i år gör vi en satsning på kulturen, för vi tror att den, precis som idrotten, kan förändra människor, säger Tito Rojas.

LÄS MER: "Vi önskar oss en hiphop-festival för unga"

Klubben kommer därför i år att göra sju kulturarrangemang som riktar sig till unga mellan 15 och 19 år. Först ut är den nya hiphopfestivalen på självaste påskafton. "Göteborgs fetaste hiphopfestival" som arrangörerna kaxigt skriver på sociala medier. Bland artisterna märks Cherrie, med rötter i Somalia, som 2016 nominerades till Årets nykomling vid Grammisgalan. Året därpå tog hon hem grammisen som årets bästa hiphop/soulartist.

– Hon är en väldigt passande artist här i Biskopsgården, säger Tito Rojas.

Många av låtarna på hennes debutalbum Sherihan handlar om Rinkeby där hon är bosatt.

Unga i området har fått vara med och utforma festivalen Biskop Calling?

– Ja, vi har haft hjälp av unga, lokala hiphopare och andra. Dessutom kommer vi att starta närradiosändningar under namnet Biskop Calling. Allt för de här unga som spelar så mycket och skriver musik, men inte annars har någonstans att presentera sina verk.

I Cruz Azuls klubblokal kommer att inrättas en närradiostudio, och i anslutning till den också en liten utescen.

–Vi tänker att vi ska ha lite häng där, after work på fredagar och att njuta av en kopp kaffe och musik. Många här är inte så vana vid att konsumera kultur, så de är dem vi vill locka hit.

Utmanar med eget Kulturkalas

Nya hiphopfestivalen äger rum på Vårvindens fritidsgård som rymmer 450 personer.

Dessutom kommer ni att utmana Kulturkalaset men ett eget Minikulturkalas i augusti?

– Ja, vi kör vårt kulturkalas två veckor innan det stora. Då kommer hiphopfestivalen Biskop Calling tillbaka. Vi har bokat Jan Hammarlund, ska ha en Ferlin-afton och en massa annat. Det är lite av en politisk markering. Göteborgs politiker måste förstå att Göteborg är mer än bara centrum. Vi hoppas på ett program som är mycket fetare än det i stan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.