Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/21

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barbro "Lill-Babs" Svensson är död

Hela Sveriges Barbro "Lill-Babs" Svensson är död. Den folkkära artisten dog omgiven av sin familj efter en tids sjukdom, 80 år gammal.

Inför sin 80-årsdag den 9 mars fördes Barbro Svensson till sjukhus med hjärtsvikt. Det planerade födelsedagsfirandet fick skjutas upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detsamma gällde invigningen av ett torg som hon tillägnas i Järvsö, hennes uppväxtort som hon hela livet återvände till och där hon samlade sin stora familj.

Barbro Svensson kom aldrig hem från sjukhuset. Där somnade hon in, omgiven av sina närmaste. På tisdagen bekräftas det av döttrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen i sociala medier.

Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmormor, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom. Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kollegorna och vännerna men nu får det vila. Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombination som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma. Familjen har varit runt mamma varje dag sedan hon kom till sjukhuset och hon somnade in lugnt och stilla idag på förmiddagen. Nu vilar hennes själ hos mamma Brita. Nu behöver vi i familjen vår tid för vår sorg och ber att den respekteras. Kärlek ❤️ Monica, Malin, Kristin och familjen. ”Nu går sista visan, dig vill jag sjunga för. Vi behöver varandra, du och jag och dom andra, som står utanför. Så låt den sista strofen, bli till en sång vi minns. Tack för att jag får ha dig. Tack för att alla finns!” En hälsning från Mamma till hennes älskade publik finns i min profil. ❤️

Ett inlägg delat av Malin Berghagen (@mberghagen)

Debuterade på Barnens dag

Den tuffa bruden i lyxförpackning har underhållit Sverige i 65 år och blivit enormt folkkär. Barbro Svensson blev tidigt "Lill-Babs" med hela svenska folket. Hon inledde sin långa karriär redan 1953, då hon debuterade på Barnens dag på hemorten.

Året därpå uppträdde hon i radioprogrammet Morgonkvisten och blev upptäckt av orkesterledaren Simon Brehm. Resten är svensk underhållningshistoria.

Simon Brehm tog henne till Stockholm och hon debuterade med en krogshow på Bal Palais. Brehm var Barbros manager fram till sin död 1967 – det var också han som gav henne artistnamnet Lill-Babs.

– Det var tur att jag hade honom och han var som en pappa till mig. Det finns så många bra ungdomar i dag och jag hoppas att de behandlas med varsam hand och inte sågas vid fotknölarna. Sådant tar hårt på en ung artist, sade hon till GP i en intervju 2011.

"Göteborg är mitt andra hem"

I samma intervju berättade Lill-Babs om sin varma relation till Göteborg.

– Det är mitt andra hem. Jag fick göra så många härliga föreställningar på Trädgår’n varje år och jag gjorde även Annie get your gun inför 12 000 på Scandinavium kväll efter kväll. Vi skulle ha gjort sex föreställningar men till slut blev det tolv. Sen har ni världens goaste räkmackor.

Vad kan Göteborg erbjuda dig som ingen annan stad kan?

– Ni har så härlig humor. Vet du till exempel varför ankorna simmar på rad här i Göteborg?

Ingen aning.

– Det är ankring förbjuden. En typisk göteborgare. Sen har ni så bra artister och arrangörer här så det har blivit mitt andra hem. Det vet alla.

LÄS MER: Lill-Babs: "Jag älskar Göteborg"

LÄS MER: En gång i tiden skrev Lill-Babs autografer till Beatles

Det var tydligt att musikalen Annie get your gun i Göteborg 1974, den största show som då hade arrangerats i Sverige, var en höjdpunkt i karriären som hon gärna plockade fram ur minnet i intervjuer.

Från folkparksturné till musikens finrum

Men Barbro "Lill-Babs" Svenssons meritlista är enormt lång, från genombrottet med landsplågan Är du kär i mig ännu Klas-Göran? 1959, via otaliga folkparksturnéer och krogshower till internationella samarbeten med storheter som Quincy Jones, Sammy Davis Jr och Tom Jones.

Hon har deltagit i program som Här är ditt liv i SVT 1983, Så mycket bättre i TV4 2010 och Dessutom var hon revyartist och skådespelare. Hennes första filmroll var i Gunnar Höglunds Suss gott från 1965. Just nu kan hon ses i rollen som Gugge i SVT-serien Bonusfamiljen.

Allt för publiken

Oavsett vad hon tog sig för höll Lill-Babs alltid ett högt tempo och hade en enorm arbetsmoral. Hon gav alltid allt för publiken.

– Jag jobbar väldigt mycket och om folk fortfarande vill se mig, och om jag tycker att det är lika roligt, så fortsätter jag med det. Jag gillar inte att ligga på soffan, sade hon till GP 2011.

I somras deltog Barbro Svensson, för tolfte året, i det göteborgska välgörenhetsevenemanget Barngolfen, där kända personer går en golfrunda för att samla in pengar till Drottning Silvias barnsjukhus.

Planerade för fler shower

Det var fullt ös in i det sista. Fram till dess att sjukdomen blev henne övermäktig så planerade hon för ännu ett aktivt år. I januari lade hon ut en solig hälsning från Gran Canaria på sin officiella Facebooksida. Givetvis hade hon passat på att uppträda.

"Utsålda kvällar på Playa del Sol med fantastisk publik, sol, golf, härliga skratt med vännerna, god mat och dryck å bra rep och planeringsmöten med grabbarna inför 2018, det blir både turné och shower långt fram i höst ... Stor varm kram, Barbro"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.