Bakom Skuggorna: Vill förmedla både mörker och framtidstro

Det kom ett mejl. ”Hej, Vi heter Bakom Skuggorna ... Vi kommer ifrån Tynnered som är en förort präglad av hopplöshet, kriminalitet, utanförskap och gängrekrytering.”

ANNONS
|

Mejlet fortsätter: ”Vi har valt att inte ta dessa vägar utan i stället satsa på en kulturell väg där vi drömmer om att en vacker dag nå framgångar och vara förebilder för andra unga ...”

Hiphop-trion Bakom Skuggorna består av Rami Style, The Hood och DJ Wheel. Gruppen skapades för ungefär ett år sedan och har vuxit till en seriös satsning på Tyrolens Fritidsgård i Tynnered.

–Om fem år hoppas jag att vi är på turné Sverige runt, säger Rami Style och får nickande medhåll av The Hood.

Egentligen heter de Rami Sadawi och Ahmed Abosalim och är 15, respektive 16 år. Vi träffas på Tyrolen, som ligger i en flygel i Tynneredsskolan.

ANNONS

Här har de hängt sedan de var små och de talar med värme och engagemang om sin fritidsgård, där ungdomarna kan umgås, måla, dansa och göra musik, men också tar ansvar och själva driver projekt och leder kurser.

–Tyrolen har pushat mig att bli en person som är självgående, det är jag tacksam för, säger Rami Style.

De visar studion, ett påtagligt välstädat och prydligt rum, med all utrustning som behövs för musikproduktion. I flera år har de slitit, sökt bidrag, byggt själva och lärt yngre barn hiphoppens grunder.

–Utan de positiva krafterna här hade vi inte suttit här och snackat, vi hade aldrig gjort musik, man vet aldrig var vi hade varit, säger The Hood.

Att vara en dj och två rappare är lite old school, vilket är precis vad de är ute efter, och inspiration till texterna hämtar de från sina egna liv. Precis som bandnamnet antyder vill de förmedla både mörker och framtidstro.

–Soundet är mörka beats, men med vita texter. Känslan är lite underground, men texterna har ett positivt slutmål, säger Rami Style.

En ep ska det bli till hösten, men redan den 4 juni kommer de att stå på scen nästa gång, i samband med vårens stora projekt på Tyrolen: Danstävlingen Jääm.

ANNONS

–Vi lägger all vår tid på musiken. När vi inte är på skolan så är vi här, säger Rami Style.

Känner ni att Göteborg är er stad?

–Självklart! Det bästa med Göteborg är att kulturen inte är så mainstream och kommersiell. Alla känner alla, säger Rami Style.

–Det finns fler ödmjuka rappare i Göteborg än i Stockholm. Vi har till exempel fått push av Vic Vem, som är en av de största i Sverige, säger The Hood.

Kultur- och fritidsledaren Kareem Zuwa är påtagligt stolt över killarna och hela verksamheten. Han var själv elev här en gång. Nu är inne på sitt tolfte år som anställd på Tyrolen och har sett både upp- och nedgångar.

De senaste åren har mycket gått bakåt. När flera stadsdelar slogs ihop till Västra Göteborg var det som att Tynneredsskolan och Tyrolen glömdes bort, säger han.

–Det är ett väldigt litet område av sydvästra Göteborg som är så här socioekonomiskt utsatt. Vi försvinner lite i den stora massan. Det har urvattnat verksamheten och det syns, både i skolmiljön, utemiljön och på fritidsgården.

Tynneredsskolan har tappat en stor del av sina elever och ska läggas ner, enligt ett beslut i SDN Västra Göteborg. Vad som då händer med Tyrolen är oklart.

ANNONS

–Vi har fått överleva för att vi har en så bra dialog med medborgarna, även de stökiga, de har ju gått här själva och deras småsyskon är här. Vi har respekt mellan varandra. Läggs vi ner befarar jag att det inte blir någon positiv knutpunkt kvar, säger Kareem Zuwa.

Läs också:

Idag börjar vår nya satsning på Göteborg

Göteborg är en stad som glider isär och det blir bara värre

Tack alla ni som redan hört av er!

Rätten till en möjlig framtid ska även finnas i Biskopsgården

Pussel motverkar segregationen i Borås

Trångboddhet ger sämre betyg

Bakom Skuggorna

Medlemmar:

Rami Style - rappare, beatmaker,producent.

The Hood - rappare.

DJ Wheel - dj.

ANNONS