Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Aviciis comeback lämnar en del att önska

Avicii är tillbaks med fem nya låtar. Men GP:s Jan Andersson är inte så imponerad.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Skivor

Pop
Avicii
Avīci
(Universal)
 

Tim Bergling har hintat om en comeback ett bra tag och nu är ep:n Avīci här. Fem nyskrivna låtar och en remix av Sandro Cavazzas So much better, samme Stockholmssångare som också hörs på den här ep:ns skönaste spår Without you.

Det är en snyggt och stabilt uppbyggd låt, med en medryckande arenarefräng och ett pulserande tryck som löper genom hela spåret. Men framförallt känns det välbekant. Det låter tryggt. För de många hardcorefans som saknat Avicii sedan han i mars förra året meddelade att han skulle ta en paus från musiken och sluta turnera – när den pågående svängen väl var slut – för dem är detta säkert välkomna besked.

Ej tagit musiken vidare

För oss andra hade det varit spännande om Avicii under sin frånvaro funderat ett varv till på vad han egentligen vill med sin musik och kanske ha tagit den ett steg vidare. Men det har han inte gjort. 

Friends of mine med Salem Al Fakir och Vincent Pontare (som numera går under namnet Vargas & Lagola) är habil och alldaglig tropicalhousepop medan Lonely together med Rita Ora är lite mer elektronisk och påminner om några av låtarna på Robyns Body talk-serie. 

Och resten ... tja, det är inte så mycket att varken fistpumpa eller Tabataträna till.

Inget styrkebesked

Den 22-årige kanadensaren Billy Raffoul sjunger souligt och fint på You be love (även om jämförelsen med Jeff Buckley och Joe Cocker känns lite förflugen). Det är en låt som växer från ett stillsamt akustiskt gitarrkomp men som aldrig riktigt landar, trots break, drop och ett ettrigt housepiano.

Så. Visst är detta en kul påminnelse om att Avicii gör musik igen, absolut, men det är långt ifrån något styrkebesked.