Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Avantgardet vill lysa i de mörkaste av vrår

På torsdagen spelar Avantgardet på Stay out West. Sångaren och frontfiguren Rasmus Arvidsson berättar för GP om spelningen, den nya skivan och om att leva som nykter missbrukare.

Avantgardet slog igenom som en skenande komet förra året med debutalbumet För många dyra skor och döda ögon. Gruppen har redan hunnit pumpa ut uppföljaren, På östkusten intet nytt. Det går i en rasande takt för Rasmus Arvidsson, Patrik Åberg och deras medmusiker. Rasmus Arvidsson säger att han till och med får nypa sig i armen ibland för att förstå vad det är som pågår.

– Ja, verkligen. Det känns lite konstigt när man är ute och spelar och folk står där och kan alla texterna, säger han.

Musikalisk socialrealism

Men han tror inte att uppmärksamheten bara beror på dem själva, utan att förklaringen till intresset för Avantgardet finns hos publiken.

– Det är ju en slags socialrealism vi förmedlar, och jag tror att det finns ett stort behov av det. Människor är lack på Spotify-hetsen och allt det där Instagram-filtrerade i vardagen. Vi vill lysa med vår lampa i de mörkaste av vrår, säger Rasmus Arvidsson.

Vill se dem som står utanför samhället

Tanken med Avantgardets musik, är enligt Rasmus Arvidsson, att beskriva verkligheten, utan att putsa upp den. Alla texterna skildrar på något sätt hans eget liv, som tidigare kantades av ett hårt alkohol- och drogmissbruk, något som han ofta kommer tillbaka till både i musiken och i intervjuer.

– Vissa kanske tycker att jag sprider något slags drogromantik, men då har man nog inte lyssnat ordentligt. Det handlar om människor som på olika sätt står utanför samhället. Att man gör dem tjänsten att se dem, och lyfta fram deras historier utan att döma.

En förlustaffär hittills

Trots framgångarna har Avantgardet gått back, rent ekonomiskt. Men Rasmus Arvidsson beskriver det som en investering i sitt eget liv, där han får stor draghjälp av alla inblandade. Bandet har inga kontrakt med skivbolag, utan Rasmus Arvidsson sköter allt själv, från låtskrivandet till en färdig skiva. Just i dag sitter han och uppdaterar bandets hemsida.

– Det är viktigt att allt ska handla om musiken. Vi vill inte bli vinstdrivna överhuvudtaget. Kommer det in andra intressen så får man också ett annat sätt att förhålla sig till det, och på det här viset undviker vi det, säger han.

Jobbar med kända namn

I och med den nya plattan gick Avantgardet från en storproducent till en annan, när man bytte Björn Olsson mot Joakim Åhlund. Enligt Rasmus Arvidsson har båda varit mycket delaktiga i skapandeprocessen.

– De har båda betytt mycket. Men det är mer än musik. De är fantastiska människor och vänner. Det är därför de har kunnat hålla på så länge på den nivån, säger han.

Har blivit pappa

Rasmus Arvidsson fokuserar på att hålla sig nykter, och för honom har musiken blivit en morot att fortsätta på den banan. Han är också nybliven pappa, vilket har påverkat honom mycket.

– Efter spelningarna hade jag alltid så svårt när alla skulle komma fram och dunka en i ryggen. Jag kunde bara tänka på nästa grej hela tiden. Men sedan jag blev pappa så har jag förändrats. Nu kan jag stå kvar och suga åt mig med mungiporna uppe vid öronen.

Taggad inför spelningen

Rasmus Arvidsson ser fram emot spelningen på Way out Wests klubbsektion, Stay out West. Senaste Göteborgsspelningen var på numera nedlagda Jazzhuset i mars. På torsdagens konsert kommer vi att bjudas på både gamla och nya låtar.

– Det ska bli jättekul. Vi har varit ute på en lång turné nu, med både festivalspelningar, klubbspelningar och små spelningar på mindre orter. Det känns som att här blir en fin mix, säger Rasmus Arvidsson.

Hur framtiden ser ut vet han inte, men han tror att Avantgardet kommer att fortsätta turnera.
– Om 10 år tror jag att vi fortfarande står och spelar indierock någonstans. Kanske har jag gitarren lite mer på sidan för att jag blivit äldre och tjockare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.