Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Armbågar sig fram i Europa

Segervissa Irland planerar redan att vara värd för nästa års Eurovision Song Contest. Norge och Turkiet är fansens favoriter.

I slutet av maj är det dags för den stora schlagerfinalen i Norge. De flesta länderna är nu klara med att ha valt sina bidrag. För Sveriges del väntar hård konkurrens främst i form av pampiga och smäktande ballader. Förklaringen är att en stor del av länderna i år satsar på långsamma låtar med avskalade framträdanden.

- Det är en klar trend, säger Anders Ringqvist, Melodifestivalklubben.

Han ingår i den schlagerfrälsta skaran i föreningen Melodifestivalklubben som följt alla tävlingar i 25 år.

Förebilden för balladparaden är Yohanna som tävlade för Island förra året och hamnade på andraplats med låten Is it true? Den slog stort i Europa och har uppenbarligen gjort avtryck hos många kompositörer.

En het vinnarkandidat är Irland, åtminstone enligt irländarna själva. Det uppblåsta självförtroendet bottnar i att det är en känd artist som framför bidraget It's for you, skriven av svenskarna Mårten och Lina Eriksson och Jonas Gladnikos. Rösten tillhör 1993 års vinnare, Niamh Kavanagh, som tänkt upprepa framgången.

- Lite märkligt att hon deltar. Efter vinsten sa hon att det var det värsta nervpärs hon varit med om och svor på att aldrig ställa upp igen, tycker Anders Ringqvist.

Att Niamh Kavanagh representerar den gröna ön har lett till kommentarer om att redan nu börja planera för att arrangera nästa års tävling, avslöjar Anders Ringqvist.

- Visst är det en bra låt, men inte märkvärdigare än övriga ballader.

En annan tidig favorit bland schlager-fansen är Norge. Balladen My heart is yours är komponerad av bland andra Fredrik Kempe och ratades av den svenska uttagningsjuryn. Den ska föra tankarna till megahiten Your raise me up som norrmannen Rolf Løvland ligger bakom.

- Stark låt som har stora chanser att vara med i toppstriden, spår Anders Ringqvist.

Turkiets bidrag We could be the same med gruppen MaNga har redan fått många fans.

- Turkiet brukar ju få bra placeringar, förvarnar Anders Ringqvist.

Danmark är också med i diskussionerna för sitt svensktillverkade alster, In a moment like this med Chanée & N'evergreen.

Än så länge är den kommande schlagerfesten fri från skandaler. På ryktessidan nämns enbart en romans mellan Azerbajdzjans Safura Alizadeh och Vasyl Lazarovich från Ukraina.

- Schlagersnackisarna kommer att öka i styrka och fler låtar kommer att lanseras som förhandsfavoriter. Så brukar det ju bli, menar Anders Ringqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.