Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arabisk superstjärna till Göteborg

I höstas uppträdde Najwa Karam på Gothia Towers. I augusti blir den arabiska superstjärnan Kulturkalasets dragplåster på Götaplatsen.

Förra året lockade sångerskan Elissa från Bekaadalen i Libanon storpublik till Götaplatsen. Kulturkalasets satsning på mångfald och integration föll så väl ut att Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på festivalen, bestämde sig för att upprepa succén. Den här sommaren har man därför tagit ett steg vidare och bokat en ännu större artist till Götaplatsen. 

Lördag 20 augusti kommer sångerskan Najwa Karam, även hon från Libanon, att stå på Kulturkalasets scen vid Poseidon, och Tasso Stafilidis är övertygad om att de lyckats boka en riktig publikmagnet till stan.

- Både Elissa och Najwa Karam är enormt populära i arabvärlden, de kan närmast jämföras med Beyoncé och Madonna, och jag tror att det kan bli precis hur mycket folk som helst på Götaplatsen och Avenyn.

Förhoppningen är också att Najwa Karam ska locka en skön blandning av människor från olika kulturer till centrala stan.

- Detta är såklart en satsning riktad mot vår stora arabiska språkgrupp, vi har ju väldigt många nyanlända människor, men även mot alla göteborgare som är nyfikna och kanske inte riktigt har koll på den arabiska musiken, säger Tasso Stafilidis.

Förra årets konsert med Elissa lockade nästan lika många infödda svenskar som invandrare, enligt Kulturkalasets egna siffror, och att så många från förorterna tog sig in till Götaplatsen gläder Tasso Stafilidis lite extra.

- Den här typen av konserter blir en viktig symbol för alla dem som kanske inte känner att Göteborgs innerstad är till för dem, att de faktiskt får lov att känna sig hemma och inkluderade i det som även är deras Göteborg.

Det är inte helt ovanligt att stora arabiska artister gästar Göteborg men då ingår ofta mat och vin i billjettpriset och kostnaden brukar därför sticka iväg. Konserten med Najwa Karam på Götaplatsen är däremot gratis för publiken, som alla spelningar under Kulturkalaset.

- Det blir första gången som hon uppträder på en stor och öppen festival i Sverige, och det ger ju möjlighet för alla som vill att komma och lyssna.

Hur många räknar ni med?
- Svårt att veta. Förra året kom 35 000 personer till Elissas konsert men det kan ju bli det dubbla med Najwa Karam.  


FOTNOT: Konserten går utanför Kulturkalasets budgetram och möjliggörs genom ekonomiskt stöd av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, ett lokalt företag, ett av stans större hotell och troligen kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Beslut om det fattas i kulturnämnden 17 juni.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.