Anna-Lenas ilska mot biljettföretaget Evenemangsbiljetter

Sex tusen kronor för en ståplatsbiljett till Bruce Springsteen. Två tusen för en sittplats till Håkan Hellström. Hos företaget Evenemangsbiljetter kan sommarens Ullevibiljetter vara flera hundra procent dyrare än ordinarie pris.
– Tretusen fyrahundra kronor för två sittplatser till Laleh ... rena rövarpriset. Jag är så arg att jag kokar, säger Anna-Lena Emanuelsson i Lerum.

ANNONS
|

Det är inte första gången som landets biljettköpare hamnar i kläm. GP har vid flera tillfällen skrivit om den lukrativa andrahandsmarknaden för populära konsertbiljetter. Senast var det företaget Viagogo som sommaren 2019 förmedlade falska biljetter till Kraftwerk på Liseberg för 1 500 kronor.

Förra året satt Anna-Lena Emanuelsson och letade efter biljetter till fredagens Lalehkonsert på Ullevi. Det verkade utsålt hos den officiella biljettförsäljaren Ticketmaster men när hon googlade på konserten såg hon att sajten Evenemangsbiljetter.se hade biljetter till salu.

– Deras sajt såg seriös ut och låg nästan högst upp så den var svår att missa. Jag tyckte att priset var lite saftigt, 1 695 kronor per styck, men jag antog att Laleh på Ullevi kostade så mycket och då jag och min syster gärna ville se henne slog vi till på varsin biljett.

ANNONS

Men när de hostat upp närmare 3 400 kronor och fått hem de båda biljetterna satte Anna-Lena Emanuelsson kaffet i halsen. Där stod konsertarrangören FKP Scorpios ordinarie pris tydligt utskrivet: 795 kronor – alltså hade biljettföretaget lagt på nästan tusen kronor extra per biljett.

Du såg ändå vad biljetterna kostade. Vad tänker du om ditt eget ansvar?

– Jag tänker att det var korkat gjort, att jag gick på en riktig nit. Jag känner mig såklart lite dum, priset stod ju där, men vi hade aldrig köpt biljetterna om jag förstått att de var 1 000 kronor dyrare än ordinarie pris.

Företaget lägger på flera tusen kronor på sina biljetter

Det är dock inget ovanligt påslag hos Evenemangsbiljetter.se. Tvärt om. Andrahandsbiljetter till Håkan Hellströms sommarspelningar säljs för upp till 1 995 kronor. En ståplatsbiljett nära scen till Bruce Springsteens Ullevikonsert nästa sommar kostade 5 995 kronor. För en ståplats lite längre bak på innerplan (ordinarie pris 785 kronor) vill man ha 2 495 kronor.

"Vi hade önskat att vi kunde hålla nere priserna och sälja mängder av biljetter, men vi har ett ytterst begränsat antal biljetter tillgängliga. Prisnivån ligger helt enkelt i linje med den efterfrågan som vi ser på biljetterna”, meddelar företaget Evenemangsbiljetters ägare Jesper Knaving i ett mejl till GP.

ANNONS

Han erkänner att de har fått viss kritik för att inte svara på mejl, men menar att det inte stämmer.

”Vi är ett litet företag med en anställd, vilket gör att i intensiva veckor så kan vår svarstid ibland vara ett par dagar – vilket ofta gör kunder oroliga. En del kunder har även mottagit våra utskick med biljetter i deras skräppost, detta har nu förbättrats och kunder mottager nu ett sms i samband med att biljetter levereras.”

Angående deras biljettpriser understryker Jesper Knaving att arrangörens ursprungliga pris sällan återspeglar det pris som hans företag måste betala för biljetterna. Men även om de lägger på såpass mycket att det kan svida för kunderna är det fullt lagligt att göra så.

– Det råder fri prissättning i Sverige och det är tillåtet att sälja biljetter i andra hand till ett högre pris. Vi som myndighet har svårt att ha några synpunkter på vad som är rimliga biljettpriser, säger Rozanna Florén, jurist på Konsumentverket.

Däremot känner hon igen Evenemangsbiljetter.se. Konsumentverket har inget pågående ärende mot bolaget men har fått in ett 20-tal anmälningar från olika kunder.

Företaget påverkas inte av den nya lagen

– Det handlar framför allt om dyra biljettpriser som konsumenter har reagerat på. Men skulle det vara så att man inte ens får sin biljett, då ska man alltid kontakta företaget och begära pengarna tillbaka. I sista hand kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, säger Rozanna Florén.

ANNONS

Konsumentverkets tips för andrahandsköp

  • Var medveten om att du köper biljetter i andra hand.
  • Tänk på att det råder fri prissättning. Försäljaren kan själv välja sitt pris och du har ingen lagstadgad ångerrätt för biljetter till kulturevenemang. Men biljettpriset ska tydligt framgå.
  • Läs företagets villkor innan du genomför köpet. Det styr till stor del dina rättigheter som kund.
  • Vänd dig till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument med dina frågor.

Den 1 september träder en ny lag i kraft som tagits fram gemensamt inom EU. Den förbjuder stora uppköp av konsertbiljetter med hjälp av digitala botar. Det är dock inget som påverkar Evenemangsbiljetters verksamhet.

”Vi har själva aldrig använt oss av några biljettbotar och har svårt att avgöra hur den kommer att påverka övriga aktörer i branschen. Vi är positivt inställda till att lagen nu kommit på plats och att den dessutom gäller i hela EU. I USA är det sedan flera år tillbaka olagligt att köpa biljetter med hjälp av biljettbotar” skriver Jesper Knaving.

På Evenemangsbiljetters hemsida är man tydlig med att man bedriver andrahandsförsäljning och att biljettpriset ”kan vara högre än nominellt värde”. Men inte alltid. Tredagarsbiljetterna till Way Out West kostar till exempel lika mycket här som på arrangörens officiella sida (2 195 kronor).

Men på de olika ratingsidorna står företaget inte högt i kurs.

”Vill aldrig ha med företaget att göra igen”

Av ett 30-tal omdömen på Trustpilot har 82% rangordnat sajten som ”mycket dålig”, vilket är det sämsta betyget som går att få. Även här handlar kritiken om bland annat höga priser och dåliga kontaktmöjligheter.

Anna-Lena Emanuelsson och hennes syster är alltså inte ensamma om sin kritik. Eller sin ilska.

– Tretusen fyrahundra kronor för två sittplatser till Laleh ... rena rövarpriset. Jag är så arg att jag kokar! Aldrig mer vill jag ha med det här företaget att göra.

ANNONS

FOTNOT: Sajten Evenemangsbiljetter.se drivs av bolaget Biljettkungen med säte i Göteborg. Biljettkungen ägs av Jesper Knaving.

FÖRTYDLIGANDE: GP angav till en början Anna-Lena Emanuelssons biljettpris till 1 795 kronor, rätt pris ska vara 1 695 kronor. Det råder även delade meningar om huruvida Anna-Lena Emanuelsson mejlat företaget och inte fått svar. Företaget nekar till att ha tagit emot något mejl från henne.

Till konsertsommaren

Fler texter om andrahandsmarknaden för biljetter:

LÄS MER:Så fixar du biljetter till Bruce Springsteen på Ullevi

LÄS MER:Viagogo sålde falska biljetter till Kraftwerk på Liseberg

LÄS MER:Lisa Nilsson varnar för Viagogo

LÄS MER:Google stoppar Viagogos annonser

LÄS MER:Viagogo visar på vår naivitet inför det digitala

LÄS MER:20 juni: GP granskar Viagogo

LÄS MER:Konsumentverket varnar– ändå tjänar Google miljoner på Viagogo

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS