Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Amira Brown och Karin Wramner arrangerar Hip Hop Stan på Frilagret

Det är den första riktigt varma dagen och solen skiner över hela Göteborg. Men det är inte den som bländar mig utan det är arrangörerna som i en månad jobbat heltid vid sidan av sina vanliga heltidsjobb, för att bjuda göteborgarna på något unikt på Kristi Himmelfärdsdag.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

 

– Det finns så många som inte lyckas ta plats på de etablerade scenerna, ofta för att de inte har kontakter som fixar in dem. Därför ville vi skapa ett evenemang där man kan låta nya röster höras och band knyta, berättar Amira Brown.

Det är andra gången hon och Karin Wramner arrangerar Hip Hop Stan på Frilagret, helt ideellt. Tanken är att både etablerade och oetablerade artister, konstnärer och musiker som brinner för hiphop ska kunna mötas. 

Det som skiljer årets upplaga från den tidigare är att det denna gång enbart är kvinnliga artister som står på schemat. Anledningen är att det fortfarande är betydligt färre kvinnor som tar plats på just hiphopscenen
– Vi vill att alla, från de inbitna hiphopnördarna till föräldrar ska få möjlighet att höra något nytt. Därför har vi satsat på att komma ut till så många stadsdelar som möjligt för att berätta om eventet. Vi vill att hela staden ska komma, förklarar Karin Wramner.

Duon växte upp i Mölndal, men blev vänner först för fyra år sedan. Innan dess såg Karin upp till Amira.
– Hon var den där coola äldre som man såg upp till, minns Karin.

Men genom det gemensamma intresset för hiphopen suddades så småningom den lilla åldersskillnaden bort. Ytterligare en drivkraft i projektet är att de båda förlorat sina mammor. Karin var bara fem år gammal när hennes mamma gick bort medan Amiras mamma förlorade en lång kamp mot cancer för bara fyra månader sedan. 
– Årets tema är kreativitet, kvinnor och attityd för det var precis så min mamma var. Jag gör det här för henne, säger Amira.

Men fyra månader är så kort tid, hur orkar du?
– För jag vet att hon hade blivit stolt över mig. Mitt engagemang är en hyllning till henne.
Det visade sig vara en inte helt lätt uppgift att hitta kvinnliga hiphopare. Därför har arbetet med Hip Hop Stan inneburit mer än att bara arrangera ett evenemang.

– Vi har lärt oss otroligt mycket. Det gäller både på det privata planet som på det professionella. Vi har lärt känna mycket folk, lagt mycket tid på att synliggöra eventet i sociala medier och att söka medel från flera olika stadsdelar. Detta utöver alla praktiska förberedelserna som att hitta rätt artister, berättar Karin.

Duon är överens om att den största lärdomen är hur man kommunicerar med människor. Idag känner de sig trygga att prata med vem som helst, vare sig den går i årskurs fyra, gymnasiet eller är 60 år. 
– Jag hade inte den skickligheten. Men att söka pengar, tjata på sponsorer och dessutom bemöta ett ganska stort misstroende stärker en. Förra året var det många som skrattade åt oss och sa Men tjejer, ska ni göra det här? Sen blev det en succé och i år gör vi det igen för att folk bad oss göra om det, säger Amira och ler stolt.

Efteråt är det fortsatt fest på Backyard - Stories. Överskottet går till Ung Cancer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.