Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Albert af Ekenstam en svensk Bon Iver

Han har spelat musik i 20 år. Men det krävdes en flytt till Stockholm för att göteborgaren Albert af Ekenstams debutalbum skulle falla på plats. Nu hyllas han av brittiska tidningar.

– Det underlättade att komma ifrån mina kompisar.

Albert af Ekenstam säger det med ett skratt. Det var inte så att det rådde missämja i kompisgänget hemma i Göteborg, tvärtom, men efter att i flera år ha spelat allt från hardcore till instrumental postrock med sina kompisar i olika band, ville han fokusera på sin egen musik, på sina sånger, och inte minst på att finna sin egen röst.

– Jag har mest spelat gitarr tidigare och hållit sjungandet för mig själv, hemma i köket typ, men det här med sången och det egna låtskrivandet ... det har alltid varit en dröm.

Så när Albert af Ekenstam för två år sedan tog steget att lämna Göteborg och flytta ihop med sin tjej i Stockholm, då tog han även klivet fram som soloartist.

– Jag hade ju ingen att spela med där och kände att nu, nu är det dags att ta tag i det här, och jag bestämde mig tidigt för att vara så ärlig och öppenhjärtig som möjligt i mina sånger. Annars känns det rätt meningslöst.

I veckan kom det färdiga och närmast självbiografiska resultatet, Ashes, Albert af Ekenstam debutalbum som är fyllt av stillsamma, känsliga och djupt personliga sånger. (Texten fortsätter under spellistan.)

 

När Albert af Ekenstam var tolv år dog hans mamma. Då dök han in och tog skydd i musiken, som en slags terapi för att orka gå vidare, och det är delvis minnen och upplevelser därifrån som präglar albumet.

– Det är ju ganska allmängiltiga teman. Förr eller senare förlorar vi alla någon. Jag försöker vara helt ärlig i mina texter, och hoppas att innehållet ska nå ut och beröra de som lyssnar.

Det har Albert af Ekenstam lyckats med. Den 32-årige göteborgaren, vi kan väl kalla honom så, har redan uppmärksammats internationellt.

Efter att ha lyssnat på Albert af Ekenstams två första singlar menar musikmagasinet Clash att hans stillsamma sånger är ”kraftfulla”, ”fängslande”, ”djupt berörande” och nämner Explosions in the Sky som en referens, medan brittiska The Independents kolumnist Roison O’Connor jämför Albert af Ekenstam med Bon Iver och Mogwai.

– Det är såklart hedrande, jag har lyssnat väldigt mycket på Bon Ivers första platta. Men även David Bowies sista album Blackstar, tyske pianisten Nils Rahm och framförallt Sun Kil Moon har snurrat en hel del.

FOTNOT: Albert af Ekenstams album Ashes släpps på det lilla Göteborgsbolaget Kning Disk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.