Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

50 år sedan Jimi Hendrix debutskiva

Den 12 maj är det 50 år sedan Jimi Hendrix debutskiva slog ner som en bomb i musikvärlden.

Det är en skiva som låter lika elektrisk idag som den gjorde dagen den släpptes. Det är svårt att tro att det gått ett halvt sekel sedan Jimi Hendrix klassiska debutskiva Are you experienced briserade i maj det där magiska året 1967.

Skivinspelningen spände över en femmånaders period från oktober 1966 till april året därpå. bandet, The Jimi Hendrix Experience, hade bara spelat ihop några veckor och många av låtarna som hamnade på plattan repade de för första gången strax innan banden började rulla.

Låtlistan innehåller flera av Hendrix mest kända låtar – Purple Haze, Hey Joe, Foxy lady och The Wind Cries Mary.

När skivan släpptes i Storbritannien, tre månader innan USA-lanseringen, hyllades den genast av både publiken och kritiker.

Eric Clapton hade hört talas om Jimi Hendrix exceptionella gitarrspelande och gick för att se honom spela. Han fick en chock.

 – Pete Townesend och jag gick för att se honom spela. Jag tänkte: Det är över. Spelet är slut, vi kan lika gärna lägga av, har han sagt till tidningen Mojo.

Vid ett tillfälla ska Eric Clapton, som då spelade i superrockgruppen Cream, ha bjudit in Hendrix att spela på scen. Mitt under framförandet av Holwin Wolfs låt Killing floor ska Clapton ha rusat av scenen.

När Chas Chandler, Animals-bassisten som tog Hendrix till Storbritannien, rusade efter Clapton stod han och puffade upprört på en cigarett och sa:

– Du berättade aldrig att han var så fucking bra!