Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alternativt Nobelpris – nej tack, enligt Haruki Murakami. Arkivbild.

Murakami nobbar alternativt Nobelpris

Haruki Murakami vill inte ha något alternativt Nobelpris i litteratur. Den japanske författaren avböjer nomineringen i ett mejl till organisatörerna av Den Nya Akademien.

Haruki Murakami förkommer varje år i spekulationerna kring vem som ska tilldelas världens finaste litterära pris: Nobelpriset i litteratur. När nu årets pris skjutits på framtiden i och med krisen i Svenska Akademien blev han i stället nominerad till ett alternativt pris. Men det nobbar han nu, vänligt men bestämt.

"Murakami uttrycker sin tacksamhet över att ha blivit nominerad och skriver att det är en stor ära för honom. Men han vill koncentrera sig på sitt skrivande utanför medias strålkastarljus", skriver Den Nya Akademien på sin officiella Facebooksida.

Den Nya Akademien är en ideell förening som bildades när det stormade som värst kring Svenska Akademien i våras. Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou tog initiativet till den alternativa akademin när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur skjuts upp. 47 författare nominerades och fyra finalister utsågs. När nu Murakami hoppat av kvarstår Maryse Condé (Frankrike) Neil Gaiman (Storbritannien) och Kim Thúy (Kanada) som enligt Nya Akademien "alla har uttryckt stor entusiasm" inför sina nomineringar.

Vem som tilldelas priset tillkännages den 12 oktober, och priset delas ut i december. Därefter är det tänkt att organisationen ska upplösas.