Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Murakami med bland toppen – i år igen

Han har toppat spelbolagens Nobelprislistor i flera år. Är det dags för Haruki Murakami, efter många år av heta spelbolagssiffror?

Det började med en baseballmatch i slutet av 70-talet, när en då snart 30-årig Haruki Murakami bestämde sig för att skriva en roman – och kanske toppas den långa och produktiva karriären på torsdagen med att han får Nobelpriset i litteratur. Så blir det i all fall om spelsajterna har rätt – på onsdagen hade 20 procent av spelarnas insatser lagts på den japanske författaren. 
– Efter lång och trogen tjänst i oddslistans övre skikt är det äntligen Murakamis tur enligt spelarna, men mycket kan fortfarande hända. Förra året sjönk oddsen kraftigt på Svetlana Aleksijevitj dagarna före tillkännagivandet, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet, i ett pressmeddelande.
Till The Guardian säger Ladbrokes talesman Alex Donohue:
- Murakami toppar igen, som varje år, men i år tror hans fans på honom mer än någonsin.

Men, att en "lång och trogen" placering skulle leda till priset, är det inte många litteraturkännare som vågar säga, snarare tvärtom. "En kändis som Haruki Murakami, som år efter år ligger högt i topp på spelbolagens listor, går bort direkt.", skrev Ann Lingebrandt i Sydsvenskan redan förra året och litteraturkritiker Ulrika Milles menade att han var för postmodern och populärkulturell. Yukiko Duke som tillsammans med sin mor översatt flera av Murakamis böcker, är också tveksam.
- Inte tror jag att det blir Haruki i år heller, även om han är en författare jag verkligen gillar...

Haruki Murakami, fick sitt internationella genombrott 1987 med Norwegian Wood (som filmatiserats 2011), är enormt populär i hemlandet, men också i Europa och USA. Ett Murakami-boksläpp i Japan, London eller New York brukar rendera i nattöppna butiker och köer långt ute på gatan. När han släppte 1Q84 i Japan 2009 sålde landets största bokhandel, Kinkuniya, mer än en bok i minuten och en miljon exemplar såldes första månaden. Två år senare vittnade amerikanska och europeiska förläggare om samma intresse och menade att de inte upplevt något liknande sedan Harry Potter-släppen.

Haruki Murakamis närmaste konkurrenter till priset, enligt spelbolagen, är syriske poeten Adonis, som gästade Bokmässan nyligen. Därefter följer den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o, som har en lång relation till Sverige, bland annat studerade han på 80-talet i Stockholm.
Den 30 oktober gästar Haruki Murakami danska Odense, då han tar emot årets HC Andersen-pris på 500 000 danska kronor. Återstår alltså att se om det blir ytterligare en resa till våra breddgrader i mitten av december.