Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

MS-sjuk i fokus i Mattias Anderssons nya pjäs

Nina Zanjani och Sofia Pekkari spelar huvudrollerna i Deformerad Persona, Mattias Anderssons nya pjäs på Dramaten. En text han skrivit tillsammans med sin MS-sjuka syster Ylva, inspirerad av Ingmar Bergmans Persona.

Deformerad persona utspelar sig i samtiden och kretsar kring en ung MS-sjuk kvinna och hennes vårdare från ett lägre samhällsskikt. I takt med att deras relation fördjupas sker maktförskjutningar och frågor ställs på sin spets: vem är egentligen beroende av vem? Vem är frisk och vem är sjuk? 
Mattias Andersson är konstnärlig ledare på Backateatern i Göteborg där hans pjäs The Misfits nyligen hade premiär. Nya pjäsenn Deformerad Persona har han skrivit tillsammans med sin syster Ylva, som själv insjuknade i MS i 20-årsåldern. Manuset bygger till stor del på hennes dikter, dagboksanteckningar och berättelser. Dessutom bär pjäsen, med sitt psykologiska maktspel och sina frågor om klass, status, etnicitet, kulturellt kapital och språkets makt, stort släktskap med Ingmar Bergmans filmklassiker Persona från 1966.
Där ses Liv Ullman och Bibi Andersson i huvudrollerna som den stumma skådespelerskan och kvinnan som anlitas som hennes sköterska.
Anna Heymowska står i Deformerad Persona för scenografi och kostym, och detta blir hennes andra samarbete med Mattias Andersson efter The Misfits på Backa Teater. 
Syskonen Anderssons pjäs har premiär i Målarsalen på Dramaten i 27 augusti under Bergmanfestivalen. I huvudrollerna syns Sofia Pekkari, Nina Zanjani, Kristina Törnqvist och Danilo Bejarano.