Johan Rensfeldt om nya albumet: "Det är så spännande att se hur det står på egna ben. Förhoppningsvis gillar de som tycker om Movits det här också, men man börjar ändå med ett nytt namn, en ny profil. Det är som att ta det tillbaka till noll på ett sätt, vilket är spännande."
Johan Rensfeldt om nya albumet: "Det är så spännande att se hur det står på egna ben. Förhoppningsvis gillar de som tycker om Movits det här också, men man börjar ändå med ett nytt namn, en ny profil. Det är som att ta det tillbaka till noll på ett sätt, vilket är spännande."

Movits frontman släpper soloalbum: "Naknare"

Till vardags är han frontman i hiphopgruppen Movits. Men nu släpper Johan Rensfeldt ett eget dancehall-album under namnet Champion J.R.

ANNONS
|

Idén om att göra ett reggae- och dancehall-inspirerat album har funnits hos Johan Rensfeldt i fem år. När de andra Movits-medlemmarna var upptagna på annat håll bestämde han sig för att göra slag i saken.

- Det känns som att det har gått ganska lätt att göra, det har varit jävligt roligt att få göra någonting från början. Det finns inga förväntningar, förutom mina egna förstås, säger Johan Rensfeldt.

ANNONS

Inspireras av maträtt

Under namnet Champion J.R (J.R som i Johan Rensfeldt) släpper Movits-frontmannen nu ett album med tio låtar. En av låtarna – som även fått ge namn åt albumet – är inspirerad av en maträtt.

- Jag har varit i Jamaica några gånger, första gången åt jag callaloo. Det är som en spenatgryta, fast som i Västindien görs på något annat blad. Det var sista låten jag gjorde till skivan. Det blev en nice, somrig vibe. Då blev det titeln till plattan, det finns ingenting annat som heter det. Man blir nyfiken på vad det är, säger Johan Rensfeldt.

- Nej, men man hade ju kunnat önska det. En full maträttsplatta. Det är den enda låten som är matorienterad, tyvärr, säger han.

Namnet "Champion J.R" valde Johan Rensfeldt för att det passade bättre än hans eget namn.

ANNONS

- Det kändes inte som att det här är min solodebut där jag berättar om uppväxten. Det här är mer en konceptplatta åt det karibiska hållet. Jag tyckte inte att Johan Rensfeldt med låten Callaloo funkade. Det måste vara något mer arrogant än så. Då gick jag på det drygaste man kan ta, ”Champion”, säger han.

Nytt Movits-album

Det nya soloalbumet betyder däremot inte slutet för Movits. I sommar väntar flera spelningar och till hösten ska bandet börja jobba med ny musik.

Johan Rensfeldt tog också hjälp av sin bror, Movits-medlemmen Anders Rensfeldt, i slutet av processen – han fick finslipa låtarna till "Callaloo". Annars var den största utmaningen för Johan Rensfeldt att producera låtarna själv, men han är inte speciellt nervös över sin solodebut.

- Jag har haft all kontroll själv, till skillnad från förut. Det är lite naknare. Men det är också väldigt roligt, framförallt har jag varit peppad för det länge. Det är ändå lite så, ”titta på mitt barn här, är det fult, eller är det fint?” Det tror jag aldrig man kommer ifrån, även om det givetvis var mer nervöst inför den första plattan man någonsin gjorde.

ANNONS
TT

Fakta: Johan Rensfeldt

Johan Rensfeldt slog igenom 2008 i hiphopbandet Movits, där även hans bror Anders Rensfeldt och Jocke Nilsson medverkar. Debutalbumet var "Äppelknyckarjazz". Senaste albumet heter "Dom försökte begrava oss, men visste inte att vi var frön" och släpptes 2015.

Aktuell med sitt första soloalbum "Callaloo", där Johan Rensfeldt har inspirerats av reggae och dancehall. Albumet innehåller tio låtar, varav två låtar är släppta sedan tidigare, "Kamikaze" och "Callaloo".

ANNONS