Mordet på Olof Palme är ett sår som aldrig läker

Jag har aldrig trott att det var Christer Pettersson som mördade Palme. Men det har ingenting med fakta att göra, skriver America Vera-Zavala.

ANNONS

Häromdagen läste jag om boken om Latin Kings som kom ut 2005 (The Latin Kings : portafolio : den sanna berättelsen om Chepe, Dogge och Salla). Där påmindes jag om min favorit-Palme-historia. Latin Kings har fått sitt första skivkontrakt och ska ut och festa på Stureplan. Vakterna på East surnar till över att de måste släppa in svartskallarna och därför börjar tjafsa och det blir kaos, bråk och när polisen kommer blixtsnabbt säger Dogge: ”nu är ni här men, var var ni ... när Olof Palme blev skjuten?”

Ett Palme-tal är samplat på en Latin Kings låt. Och Chepes målning på Olof Palmes ansikte som finns i studion i Norsborg är lika förknippat med Latin Kings och Redline som låten Snubben eller Linda Pira. Det är den generationen. Min generation.

ANNONS

Om en vecka är det 32 år sedan Palme mördades. Jag var tio år då, men jag vet exakt var jag var, hur pappa reagerade, vad mamma sa. Mordet påverkade mig enormt och jag skrev en dikt som min lärare skickade in som insändare till Dagens Nyheter. Jag har aldrig trott att det var Christer Pettersson som mördade Palme. Men det har ingenting med fakta att göra. Jag är hopplöst ointresserad av mordfall och utredningar och än mer ointresserad av konspirationsteorier. För mig handlar det helt enkelt om att jag blev kvar i ett tio-årigt jag som avgudade Palme. Han personifierade det Sverige som var en röst för världens små och fattiga länder, han var den som öppnade sina armar och tog emot oss latinamerikaner som kom från militärdiktaturerna som härjade kontinenten. Då kunde jag inte ta in att det inte skulle vara någon betydelsefull person med ett tydligt politiskt ärende som mördade min statsminister. Jag tror att jag är kvar där än. Kommer min tro någonsin bytas ut mot kunskap?

Jag tänkte på det när vågen av böcker och samtal och artiklar sist sköljde över oss, 2016 när 30 år gått. Jag läste statsminister Stefan Lövens citat som blivit stor rubrik i någon tidning: ”jag tror på Lisbeth Palme” stod det. Och jag insåg att frågan om mördaren kopplats ihop med någon form av lojalitet med den avlidne statsministerns familj. Jag förstår respekten och delar den men lojaliteten måste väl ändå ligga i intresset för ett helt land att få reda på mördarens identitet och avsikt.

ANNONS

Vem mördade Olof Palme och varför? Många generationer svenskar har ställt sig samma fråga. Snart kommer Uppdrag granskning med två timmar om mordet och fallet Christer Pettersson. Yngre generationer kommer sälla sig till äldre och såret som aldrig blir ärr omfatta fler.

ANNONS