Mord och passion i kostymkriminalare

ANNONS
|

SVT:s stora höstsatsning är en kriminalserie i 1700-tals kostym som inte väjer för brutala scener. "Anno 1790" bjuder på nya ansikten i huvudrollerna och låter skådespelareliten flankera.

"Anno 1790", som börjar i SVT 24 oktober, utspelar sig under den turbulenta upplysningstiden. Bland Stockholms adel pyr missnöjet med kungen, medan vanligt folk har nog med besvär för att få mat i magen. I intrigernas centrum står läkaren Johan Gustav Dåådh, som efter framgångar som fältskär i kriget mot Ryssland erbjuds en position som kommissarie - trots att han är såväl republikan som fritänkare. Som om det inte räckte bultar Dåådhs hjärta för polismästarens fru.

ANNONS
Påkostad produktion

Det farliga dubbelspelet utspelar sig i en påkostat uppbyggd studiomiljö, man riktigt känner stanken från gränderna och hör underkjolarna frasa mot marmorgolven. SVT har öronmärkt ett antal miljoner för "Anno 1790" och ska man tro Rickard Petrelius, en av seriens tre regissörer, är resultatet av absolut världsklass. Men på frågan om inspelningen kändes lyxig skrattar Linda Zilliacus, som spelar polismästarhustrun Magdalena Wahlstedt.

-Jag brukade stå där i mina moonboots och skidbyxor i den halvfrusna höstkylan och tänka "åh, om folk visste hur oglamoröst det är". Men jag är glad över att de prioriterat att få det att se så storslaget ut.
-Produktionsbolaget har vågat ta sig vatten över huvudet och det känns lite osvenskt i storlek och uttryck. Man får jobba dubbelt så hårt men det ger kämpaglöd, inflikar Peter Eggers som gör huvudrollen.
Gör sitt egna 1700-tal

Medan huvudrollsinnehavarna borrat allt djupare i sina karaktärer under de nio månader inspelningen varat har de fått besök av erfarna birollsinhoppare som Thorsten Flinck (som inkarnerar ren ondska i första avsnittet), Ann Petrén, Sven-Bertil Taube och Ola Rapace.

En käpphäst för alla inblandade har varit att komma ifrån teatrala kostymfilmsschabloner. Joel Spira, som spelar Dåådhs försupne vän och assistent, en slags 1700-tals Watson, beskriver tidsresan som otroligt häftig.

-Det är som att gå in på ett museum och leka. Fast ett museum utan skyltar. Du får nudda allt och till och med äta av det.

Manuset bygger på gedigna efterforskningar men författarna har inte förhållit sig bokstavstroende till historiska dokument. Vi gör vårt eget 1700-tal fastslår skådespelartrion samt regissör flera gånger under intervjun.

-Det kommer nog att bildas några Facebook-grupper dagen efter som påpekar fel, men det bjuder vi på. Serien är en "krimmare", men samtidigt visar den en enorm spännvidd: den skildrar kvinnans situation, tar upp fritänkaren och pietisten, mycket berättas för den som vill se det, säger Rickard Petrelius.

+ "Anno 1790" har premiär måndag 24 oktober och sänds i tio timslånga avsnitt.

+ Den är en samproduktion mellan SVT och Pampas Produktion.

+ Manus: Jonas Frykberg, Sara Heldt och Alex Haridi.

+ Regi: Rickard Petrelius, Levan Akin och Kristina Humle.

+ Fotograf för de första avsnitten är Guldbaggebelönade Geir Hartly Andreassen.

+ Medverkande: Peter Eggers ("Ondskan", "Strandvaskaren") Linda Zilliacus ("Ondskan", "August") Joel Spira ("Snabba cash"), Johan H:son Kjellgren, Richard Turpin, Cecilia Forss, Jonas Malmsjö, Jessica Zandén, Ann Petrén mfl.

+ Serigen ingår i den extra satsning på kultur- och dramaprogram på SVT som genomförs 2010-2012, dels med öronmärkta pengar från regeringen.

ANNONS