Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moraeus tar över "Så ska det låta"

En andra säsong av succén "Moraeus med mera" och ny programledare för "Så ska det låta". Kalle Moraeus breder ut sig över SVT - där de stora underhållningsprogrammen leds just män. Men SVT:s programdirektör Annie Wegelius tror inte att tittarna bryr sig om den manliga dominansen.

Sedan 2006 har Peter Settman varit programledare för musikunderhållningen "Så ska det låta". Men nu tar Kalle Moraeus, känd som en av musikerna i Orsa spelmän, över ett av SVT:s flaggskepp.

Kalle Moraeus tappade hakan när han fick frågan.

-Det är svårt att förstå att några människor sitter och tänker på mig som en sådan person som kan leda "Så ska det låta", säger han till TT Spektra.

"Mer musikalitet"

Kalle Moraeus har tidigare varit julvärd i SVT och redan på söndag är han tillbaka med en andra säsong av "Moraeus med mera", programmet där han träffar musiker i sitt tält vid Orsasjön.

Om han får som han vill kniper han ytterligare ett jobb på tv-kanalen.

-Förra året hade jag den stora glädjen att vara reporter på Vasaloppet, jag hoppas att jag får göra det igen.

Peter Settman går nu vidare till ett ännu hemligt underhållningsprogram som ska sändas under senhösten i SVT. Det är utan minsta oro han lämnar över stafettpinnen till Moraeus.

-Jag tror att han kommer att föra in mycket mer musikalitet i programmet än vad jag kunde, säger han.

Manlig dominans

"Doobidoo", "Så ska det låta", "På spåret" och "Skavlan" - många av de stora underhållningsprogrammen har manliga programledare. SVT:s programdirektör Annie Wegelius tycker att man måste se till tablån i sin helhet, inte bara helgunderhållningen som ligger på bästa sändningstid.

-Det är ett otroligt fokus på vilka programledare vi har på fredag, lördag och söndag klockan 20.00 och sedan glömmer man bort alla andra 2 998 timmar tv där en majoritet av programmen har kvinnliga programledare, säger hon och kommenterar valet av den nya programledaren för "Så ska det låta". -Kalle är ett otroligt bra val just för det här programmet. Vi kan inte undvika att ta honom för att vi till varje pris måste göra journalisterna glada.

"Tolkar publiken"

Annie Wegelius tror inte att tv-tittarna är lika brydda om könet på programledarna, utan att det är en fråga som blåsts upp i medier.

-Publiken har inte fokus på det, det är ni journalister som har fokus på det. Ni bestämde er för det för några år sedan. Det är en tacksam och väldigt enkel konfliktyta och vi kommer aldrig att kunna vinna det tror jag, säger hon till TT Spektra och fortsätter: -Vi får aldrig några brev från publiken där de undrar varför vi valt som vi gjort. Publiken tänker inte så och vi har blivit ganska duktiga på att tolka vad publiken tycker och tänker och vill ha. Det här är ingen större fråga för dem.