The museum of broken relationships.
The museum of broken relationships.

Monument över krossade förhoppningar

ANNONS
|

"Vi borde starta ett museum". Han sade det som ett skämt. Efter fyra år hade skulptören Dražen Grubišić och filmproducenten Olinka Viðtica bestämt sig för att gå skilda vägar. Vissa saker var det enkelt att avgöra vem som skulle ta. Möbler, husgeråd. Men andra, sådana som hörde till själva förhållandet? I deras fall särskilt en leksakskanin, som de fotograferat på olika platser under resor. Vad skulle det bli av den? Det bästa hade varit om de kunde ställa den på ett museum, enades de om.

Bodelningen klarades av, men tanken släppte inte. Borde det faktiskt inte finnas ett bättre sätt att förvalta det som varit än att stoppa undan det i en låda på vinden? The museum of broken relationships var fött. Viðtica och Grubišić började samla in föremål från vänkretsen.

ANNONS

2006 gjorde de sin första utställning på en konstmässa i hemstaden Zagreb. 2011 öppnade museet, som samma år prisades som Europas mest innovativa.

–Folk har en tendens att glömma hur extrem smärta känns. När man är någorlunda lycklig glömmer man hur det känns när man precis har blivit lämnad, när man inte kan äta, inte sova. Att få hjärtat krossat är faktiskt bland det värsta som kan hända oss, vid sidan av att någon blir sjuk eller dör, säger Dražen Grubišić.

Det före detta paret gör ofta gästspel på museer och konsthallar världen över. För tillfället befinner de sig i amerikanska Boulder där de firar Alla hjärtans dag med att inviga en lokalt producerad utställning.

–När vi gör gästspel försöker vi visa alla donationer vi har fått på plats, så att folk kan komma och titta på det de själva har lämnat in, säger Dražen Grubišić.

The museum of broken relationships permanenta samling i Zagreb tar emot bidrag från hela världen. På ett villkor: Att donatorn bifogar en motivering för vad som gör föremålet signifikant. Resultatet är både roande och rörande. En schweizisk kvinna har skänkt en oöppnad förpackning med en godisstringtrosa. "Han visade sig vara lika billig som sina presenter", konstaterar hon. Flera föremål har koppling till inbördeskriget i Jugoslavien på 90-talet. En man har donerat en benprotes. Efter att ha blivit skadad av en landmina fick han hjälp av en socialarbetare. Tycke uppstod. "Men protesen räckte längre än vår kärlek. Den var tillverkad i ett starkare material!"

ANNONS

Behovet av ritualer kring kraschade förhållanden är något som så smått börjat fångas upp. Svenska kyrkan arrangerar till exempel mässor för skilda och separerade. Men i huvudsak är olycklig kärlek något man genomlider på egen hand. Det positiva är att kärlekssorg kan vara en stark konstnärlig drivkraft, säger Dražen Grubišić.

– En viss dos lidande tror jag är nödvändig för att man vara beredd att begrava sig i arbete, bara för att få något annat att tänka på. I alla fall har det varit så för mig. Alla större utställningar som jag har gjort har kommit till efter uppbrott.

Vad har du lärt dig om kärlek, och förhållanden, genom The museum of broken relationships?

–Att folk verkligen, verkligen är konstiga! Tolstojs berömda inledningsmening i Anna Karenina, att "Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt" är verkligen sann. Vi får in så många märkliga objekt och historier. Det riktiga livet är mycket mer intressant än någon film som någonsin har blivit gjord.

AKTUELLA UPPBROTTSSKILDRINGAR

Musik, litteratur och filmer om krossade hjärtans dagar.

MUSIK:

Stas. Album av Pelle Ossler. "Jag ogillar epitetet men visst är det en skilsmässoplatta, färgad av det svårmod och all den ångest som följer när ens världsbild kollapsar", beskrev Ossler nyligen albumet i en intervju med GP. Ute nu.

ANNONS

Lysandre. Album av Christopher Owens, tidigare sångare i popbandet Girls, om en kärlekshistorias uppgång och fall. Ute nu.

LITTERATUR:

Inte helt hundra. Roman av Caroline Hainer. Efter att ha belagts med relationsförbud av sin terapeut rannsakar huvudpersonen sitt livs förhållanden. Ute nu.

Kockskola för ensamma hjärtan. Roman av den irländska bästsäljarförfattaren Marita Conlon-Mckenna. Om Alice, som efter en skilsmässa startar kockskola hemma i köket. Ges ut 15 april.

FILM:

Små citroner gula. Långfilm i regi av Teresa Fabik, baserad på Kajsa Ingemarssons roman med samma titel. Om Agnes som samma dag blir uppsagd och lämnad av pojkvännen. Premiär 20 februari.

ANNONS