"Jag kan inte lova att det är det här jag kommer att göra resten av livet. Jag är en komplex person, jag har ju förändrats och kommer att fortsätta att göra det. Den dagen jag slutar leta efter mig själv står jag still", säger Molly Sandén till TT. Pressbild.

Molly Sandén är tillbaka på svenska

Molly Sandén söker sin identitet. När hon nylanserar sin karriär suktar hon efter äkthet – och använder svenska språket för att nå sitt mål.

Först var det svenska, sen blev det engelska. Nu sjunger Molly Sandén på svenska igen i låten "Rygg mot rygg". Hon tycker det blir mer naket, sårbart och äkta så. Det är lite av en nystart för henne men det var inte helt lätt att ta det steget.

- Jag har motarbetat att sjunga på svenska. Säkert mycket på grund av att jag sjöng på svenska när jag var ung och inte hade så mycket att säga. Jag var en annan person och artist då och det kändes som att gå tillbaka. Men det är inte tillbaka, det är ett nytt kapitel, säger Molly Sandén till TT.

Efter att ha tävlat med "Youniverse" i Melodifestivalen förra året blev det krystat att sjunga på engelska, förklarar hon. Istället började svenska texter ta form.

- När man sjunger på ett språk som inte är ens hemspråk blir det lätt en charad och lite distans. "I miss you every night" låter klyschigare och längre bort än "Jag saknar dig varje natt", säger hon.

Rensat Instagram

I samband med den nya musikaliska lanseringen blir det också en nystart privat. Det syns på hennes Instagramkonto som nyligen raderades på bilder.

- Jag har varit nära att trycka "delete account" så många gånger tidigare. Man har lagt så mycket tid på det där jäkla Instagram och bidragit till en fejkreality som ingen har, säger hon.

Det är alltså inte bara i musiken som Molly Sandén vill vara äkta utan även på sociala medier. Men att vara öppet sårbar är egentligen inget nytt för henne. Sångerskan har tidigare pratat öppet om mobbningen, kroppshetsen och sin diabetes. I låten "Freak" kommenterade hon samhällets skeva kroppsideal.

- Det har alltid varit uttänkt på något sätt. Det jag menar nu är mer vardagligt, de små grejerna. Man filtrerar bort mycket. Det man visar upp är inte den enda sanningen, säger hon.

Hellre öl än sockervadd

Genom att släppa taget och bara följa med den kreativa processen hamnade Molly Sandén i det svenska språket. Och det har aldrig känts mer rätt än nu. Hur "Rygg mot rygg" kommer att tas emot är omöjligt att säga men det är ingenting sångerskan oroar sig över.

- Jag är skitglad över de som följt min resa men det har hänt mycket sen jag var 14 och släppte min första låt. Jag vill hellre att publiken ska stå med en öl i handen än sockervadd men å andra sidan har de ju också vuxit upp. Men det måste komma naturligt, jag vill nå dem som hittar mig, säger hon.

Låten som släpps den 18 augusti är den första av flera nya som kommer på svenska. I oktober väntas en ep, men några detaljer kring den vill Molly Sandén inte avslöja.