Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohtadi tilldelas Sara Lidman-priset

Lawen Mohtadis biografi om författaren och aktivisten Katarina Taikon har tilldelats det nyinstiftade Sara Lidman-priset. - Jag är jättejätteglad. Det är ett fint erkännande för boken och Katarina Taikon, säger Lawen Mohtadi.

Katarina Taikon var en romsk författare och aktivist som kämpade för romers rättigheter i Sverige under flera decennier på 1900-talet. Boken om henne, Den dag jag blir fri, skrevs av Lawen Mohtadi för att uppmärksamma hennes långa kamp. Nu har insatsen gett utdelning i form av det nyinstiftade Sara Lidman-priset.

- Jag blev jätteglad när jag fick veta det. Katarina Taikon har gjort så himla mycket för mänskliga rättigheter men ändå fallit i glömska. Det känns inte som att hon har fått sin plats i historien. Därför är jag väldigt glad att boken blir uppmärksammad, säger Lawen Mohtadi.

För den breda massan är Katarina Taikon kanske mest känd som författare till de självbiografiska böckerna om den romska flickan Katitzi.

- I boken berör jag en del av vår moderna svenska historia som det finns väldigt lite litteratur och forskning kring. Den har blivit lite marginaliserad, säger Lawen Mohtadi.

Sara Lidman-sällskapets motivering lyder: "Med boken Den dag jag blir fri om författaren och aktivisten Katarina Taikon har Mohtadi levandegjort romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige under 1900-talet och synliggjort hur Sveriges rasistiska historia sträcker sig in i samtiden. Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor".

Priset delas ut vid Sara-dagen på Bildmuseet i Umeå den 23 mars och består av en symbolisk gåva utformad av konsthantverkaren Jögge Sundqvist. Priset är instiftat till minne av författaren Sara Lidman och delas ut till författare, journalister eller kulturarbetare som "verkar i Sara Lidmans anda av passionerat motstånd och engagemang".

Lawen Mohtadi har jobbat som journalist i drygt tio år på bland annat Sveriges radio, Göteborgs Posten och tidskriften Bang. Just nu bor hon i New York där hon jobbar som frilansjournalist. Hon har också precis påbörjat arbetet med ett nytt, än så länge hemligt, bokprojekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.