Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets tävlande i Melodifestivalens fjärde och sista deltävling bjuder på allt från dansband till modern pop.

Modern pop och dansband i sista deltävlingen

Det är snart dags för årets sista deltävling i Melodifestivalen, och som vanligt är det en bred blandning av låtar och genrer. Allt från tidigare musikalartister till storfavoriter och fiktiva karaktärer tävlar i Örnsköldsvik på lördag. TT har hört alla bidrag.

Det är med en stark röst som debutanten Emmi Christensson öppnar deltävlingen. Bidraget "Icarus" handlar om figuren med samma namn som enligt grekisk mytologi i övermod flög för nära solen. Trots att Christensson för första gången testar sina vingar i Melodifestivalen, är hon sedan tidigare en van musikalartist – och det märks. Kanske är det här årets mest svårsjungna låt rent tekniskt.

Yngst av alla deltagare i år är Elias Abbas, född 2001, som i sitt glada och dansvänliga bidrag "Mitt paradis" sjunger om sitt hem Rinkeby. Han har tidigare berättat att han vill visa platsens positiva sidor och att all musik från Rinkeby inte behöver vara hård hiphop. Det låter lite som Panetoz "Dansa pausa", med bra vibrationer och samtidigt en "följ med ut på äventyr"-känsla.

Ewald-stil

Felicia Olssons bidrag "Break the chain" känns lite som en typisk schlagerlåt och handlar om relationer. Inte alls främmande för en Melodifestivalpublik, och dessutom utlovas både rök och en livlig fläkt på scenen, som en prick över i:et.

Deltävlingens mest skojiga bidrag är ”Fuldans” med Rolandz. Den fiktiva karaktären Roland Järverup, som spelas av Robert Gustafsson, levererar en buggvänlig dansbandsmusik, med rim i varje vers. Rent humormässigt känns låten som den fjärde deltävlingens svar på Edward Bloms ost- och hummerdansande bidrag "Livet på en pinne" från den första deltävlingen.

Olivia Eliasson upptäcktes efter att ha sjungit in en cover av Anton Ewalds "Begging" på Youtube. Nu tävlar hon i Melodifestivalen med bidraget ”Never learn”, som bland annat är skriven av Ewald själv. Sången, som handlar om en relation som inte är bra, är en poplåt blandad med tropical house – och visst märks det att Anton Ewald har en del i låtens uppkomst. Absolut någonting som hade kunnat spelas på klubben.

Hjärta och smärta

Felix Sandman, som tidigare tävlat i Melodifestivalen med pojkgruppen FO&O, sjunger bidraget "Every single day". Det är en känslosam ballad om olycklig kärlek i långsamt tempo och med mycket smärta. För alla som någon gång inte orkat kliva upp ur sängen på grund av brustet hjärta.

Sist ut är storfavoriten Mariette med låten "For you". Den är skriven av Jörgen Elofsson, som tidigare gjort musik åt både Westlife och Britney Spears. En modern poplåt som absolut har potential att fastna på hjärnan.

Melodifestivalen sänds klockan 20.00 i SVT1 på lördag.