Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hannah Polites menar att hon har stenkoll på sitt mående, givet sina tre år som barnmorska. Bild: @hannahpolites

Modell anklagas för ohälsosam graviditet

Den australiensiska modellen Hannah Polites ryter nu ifrån mot anklagelserna om att hennes graviditet skulle vara ohälsosam på grund av att hennes mage är för liten. De aggressiva kommentarerna är chockerande, menar hon.

Anledningen till att den australiensiska modellen har anklagats för att ha en "ohälsosam" inställning till sin graviditet är att hon delat bilder på sig själv på sin Instagram. Enligt kritikerna är hennes mage inte tillräckligt stor.

–  Dessvärre har det blivit allt vanligare att samhället kritiserar ens hälsa, enbart för att ens kropp inte stämmer överens med vad folk anser vara normalt, skriver Hannah Polites i ett mail till GP.

25-åriga Hannah Polites har över 1,2 miljoner följare som läser hennes inlägg om fitness och motion. Ämnen som hon fortsatt skriva om under hela graviditeten.

Nu är Hannah gravid i 25:e veckan med sitt första barn, men trots att hon går emot sin första egna upplevelse är hon väl bevandrad inom området. Hon har nämligen jobbat som barnmorska i över tre år nu. I sin yrkesroll är en av hennes främsta uppgifter att ge hälsoråd och lära gravida om vikten av att träna och att äta hälsosamt under tiden man väntar barn.

Hon är därför övertygad om att hon gör allt rätt och inte utsätter sin ofödda bebis för någon risk. Men de aggressiva kommentarerna som kommit i samband med att hon lagt upp bilder på sin lilla mage har ändå chockat henne och gjort henne illa berörd.

– Vad fan, det är ju helt sjukt. Om jag låter bli att äta och dricka på flera dagar kanske jag ser nästan lika smal ut som hon gör på bilden, kommenterar en person på en Instagrambild där Hannah är gravid i 14:e veckan.
 

 

TB to #14weeks when the sun was shining and my tan was on point 👙🌞 @bondisands

Ett foto publicerat av hannahpolites (@hannahpolites)


– Det är verkligen chockerande att läsa några av de kommentarer som folk skriver om min hälsa och mitt ofödda barn. Särskilt eftersom jag naturligtvis är lite känsligare just för att jag är gravid, skriver Hannah.

Enligt Polites ska hennes barn dessutom vara större än genomsnittet för kvinnor i hennes stadium av graviditeten.
– Jag tar inte åt mig av de negativa kommentarerna. Speciellt inte eftersom jag vet att jag gör välavvägda beslut när det gäller kost och motion under graviditeten och moderskapet, menar Hannah.

Hannah Polites får medhåll från en brittisk forskare som The Independent haft kontakt med.

– Det är viktigt att hålla igång med träningen under graviditeten. Det gäller både för den fysiska och psykiska hälsan. Det kan minska risken för komplikationer, göra modern på bättre humör och förbättra sömnen. Utöver en mängd andra fördelar, säger Sarah McMullen som är forskningschef vid National Childbirth Trust i Storbritannien.

Men forskaren understryker att kvinnor alltid bör rådgöra med sin läkare eller barnmorska. Det gäller att veta vilken typ av träning men utför och hur ofta.

– Man bör särskilt rådgöra med sjukvårdspersonal om man funderar på att börja med någon ny typ av träning. Eller om man inte varit särskilt aktiv innan man blev gravid, avslutar forskningschefen Sarah McMullen.


Hannah Polites har använt sitt Instagramkonto för att inspirera och lära andra hur man tränar och äter rätt sedan 2012. Utöver forskningschefens tips så tillägger hon några av de fördelar hon anser vara bäst med att hålla igång med träningen under graviditeten.

– Man får bättre hållning och blodcirkulation, samtidigt som det minskar ryggvärk, svullnad och uppblåsthet. Dessutom går det snabbare att återhämta sig efter själva förlossningen, berättar Hannah Polites.

Själva förlossningen beräknas äga rum i slutet av augusti eller början av september. Hannah understryker att hon kommer fokusera på att återhämta sig så fort som möjligt för att kunna njuta av sin bebis och familj. Men efter förlossningen menar hon att det är en självklarhet att hon fortsätter äta sunt och träna eftersom det är en del av hennes livsstil.