Modefesten i Stockholm i full gång

Klackar, mörka skinndetaljer, plisserade smutsrosa plagg och lösa kavajer. Centrala Stockholm kokar av modeintresse. Stilikonerna och kändisarna är på plats och Fashion Week Stockholm är i full gång.

ANNONS
|

Solen skiner och Fashion Week Stockholmär inne på sin andra dag. I år erbjuder veckanallt från visningar av etablerade designerstill spännande nykomlingar, panel-samtal, shopping festivalen Fashion Night, DJ-setsoch rabatt-erbjudanden på exklusiva kläder. Många programpunkter är öppna för allmänheten och arrangörerna jobbar aktivt med att utveckla eventet från att vara ett slutet event till att bli en öppen underhållning.

Emma Ohlson, generalsekreterare hosAssociation of Swedish Fashion Brands som står bakom modeveckanuppmanar alla från den modeintresserade allmänhetenatt delta ifesten.

- Denna veckan är till för alla som älskar mode, inte bara för kända namn.I vimlet syns allt från politiker och privatpersontill kändisar som Ebba Von Sydrow, Cissi Fors ochJessica Almenäs. Det är mycket branschfolk också, somstylisten Niklas Berglindoch stilikoner som Johan Lindeberg.

ANNONS

Vad var det bästa med gårdagens invigning?

- Bäst var den starka inledningen av Whyred och avslutningen av de storadesignnamnen Stand och Rodebjer.Extra kul medStands visning eftersom Stand bara för några dagar sedan vann Guldknappen, Damernas Världs årliga modepris. Någotsom stod ut lite extra var dessutomdesignstudenternafrån Borås textilskolas kreativa visningsom kryllade avfärggladakläder i alla färger och former.

Hur är stämningen idag?

-Stämningen är hög och det är fulltav människor. Jag kommer precis från Fadi El Khourys visning på NK. Det var otroligt flott och vackert! Fulltav naturnära creméfärger och skira tyger.Visningen var helt fullsatt.

- Vad kan vi se fram emot under kommande dagar?

- Allt från visningar från etablerade designernamn till unga oetablerade experimentelladesigners.Vi har månganykomlingar på visningsschemat. Det känns jätteviktigt att visa att det finns en enorm talang här i Sverige.

- Viken visning förväntas locka mest framöver?

- Det kommer att vara ett riktigthögt tryck på Ida Klamborns visning som visas nu snart på förmiddagen. Hon har en enorm fanbase och många intresserade i publiken. Hennes visning har jag verkligen höga förväntningar på, och så fyller hon år idag dessutom.

- Vad betyder eventet för svensk modeindustri?

- Fashion Week Stockholm är otroligt viktigt för vår industri. Modeveckanär vårt fönster mot omvärlden för att komma i kontakt medinternationell press och internationella inköpare. Det är ennaturlig samlingsplats för modeälskare och vår mest etableradeplattform för att utveckla det svenska modet som just nu är starkare än någonsin.

ANNONS

- Vad väljer du personligen att bära i höst?Vilka trender kommer synas?

- Jag bryr jag mig inte så mycket om trender, jag tror generellt att det är ett begrepp som inte riktigt fungerar eftersom olika typer av kläder hela tiden kommer och går. Idag vill dessutom många blanda gammalt och nytt. Det är en viktigt del av veckani år, att mode inte alltid behöver innebära konsumtion och miljöpåverkan.Personligen gillar jag att klä mig traditionellt. Klockkjolar är något jag verkligen gillar att klä mig i just nu, och så kommer jag satsa på en snygg kashmirtröja. Det fungerar alltid.

Modeprogrammet fortsätter imorgon med sista dagen av visningar.

ANNONS